Erhverv

Brev udelukker tilgodebeviser i hjælpepakke til rejsebranchen

Et brev fra EU kan sætte en stopper for regeringens planer om at give rejseselskaber lov til at udstede en midlertidig voucher i stedet for refundering for aflyste rejser.

Det er endnu usikkert, om kunder, der har fået deres rejse aflyst, skal have en voucher eller pengene tilbage. Foto: Martin Lehmann

Der må ikke slækkes på de rejsendes rettigheder – coronakrisen eller ej.

Således lyder meldingen fra EU-Kommissionen i et brev, der er stilet til Erhvervsministeriet. Heri bliver det samtidig fastslået, at kunder skal have deres penge tilbage, hvis deres pakkerejse er blevet aflyst.

Det skriver DR.

»Udmeldingen fra EU-Kommissionen er noteret. Det vil blive drøftet med partierne bag den politiske aftale,« skriver Erhvervsministeriet i en mail til DR.

Erhvervsminister Simon Kollerup ønsker ikke at kommentere sagen.

Udmeldingen fra EU kan få store konsekvenser for dele af regeringens plan om en større hjælpepakke til den hårdt pressede fly- og rejsebranche.

For en uge siden blev et flertal af Folketingets partier enige om at gå til EU med forslaget om at ændre EU’s pakkerejse-direktiv, så rejseselskaberne vil kunne tilbyde en voucher for en aflyst rejse i stedet for en refundering.

Det skete i forbindelse med, at regeringen præsenterede en hjælpepakke, der indebærer et tilskud på 600 mio. kr. til rejsebranchen. Ifølge aftalen kan selskaberne udstede vouchers, der gælder halvandet år, men hvis de ikke bliver indløst, kan kunderne forlange pengene tilbage efter et år.

Det var dette element af aftalen, som skulle endeligt godkendes af EU. Men allerede inden man modtog svaret i går, havde Forbrugerrådet Tænk stillet sig kritisk over for sådan en ordning, som det kaldte for »et rentefrit lån«.

»Jeg forventer ikke, at det kommer igennem. Kommissærerne har ikke lydt som om, de vil svække forbrugernes rettigheder, selv om rejsebranchens lobbyvirksomhed har presset på for noget andet,« sagde Vibeke Myrtue Jensen, politisk rådgiver inden for transport og miljø hos organisationen.

Flere lande har under krisen ville se mellem fingre med reglerne, der kan koste penge for de allerede pressede fly- og rejseselskaber. Blandt andre Frankrig, Belgien, Holland, Irland og Polen underskrev et brev, hvor landene udtrykte utilfredshed med reglerne, som de kaldte forældede.

BRANCHENYT
Læs også