Erhverv

Rekordordre: Luftbro af danske grise til Kina

Avlsselskabet DanBred har fået den største ordre nogensinde på danske avlsgrise. Chartrede fly skal bringe de værdifulde danske avlsdyr til Kina, som er ved at genopbygge sin svinebestand.

Mere end 2.000 danske avlsgrise skal sendes med fly til Kina. Ordren er den største i branchen nogensinde.
Foto: Henrik Kastenskov

Tre chartrede fly fyldt med danske avlsgrise går snart på vingerne og sætter kursen mod Kina. Der er tale om den største enkeltstående ordre på danske avlsgrise nogensinde, fortæller Thomas Muurmann Henriksen, adm. direktør for avlsselskabet DanBred.

»Vi har solgt 2.200 renracede avlsgrise til et kinesiske selskab, der er ved at opbygge en ny svinebesætning på omkring 20.000 søer. Det er den største handel i branchens historie,« fortæller Thomas Muurmann Henriksen.

Kina har i årevis været et vigtigt marked for DanBred, men den aktuelle ordres størrelses skal ses i lyset af, at DanBred sædvanligvis maksimalt sender 1.000 renracede avlsdyr til Kina på et godt år.

»Det er meget stort, og der er flere ordrer på vej. Den aktuelle genopbygning af Kinas svinebestand åbner historiske muligheder for eksport af danske avlsgrise,« vurderer Thomas Muurmann Henriksen.

Kina blev i 2018 ramt af et udbrud af svinepest, som i begyndelsen af 2019 kom ud af kontrol og lynhurtigt spredte sig ud over hele det store land. I løbet af få måneder kostede sygdommen 200 mio. grise livet. Det skønnes, at Kinas svinebestand - som er verdens i særklasse største - blev halveret i løbet af 2019.

Udbruddet har fået Kinas import af svinekød til at vokse eksplosivt, og den danske slagterikoncern Danish Crown er et af de selskaber, der har fået mest ud af det. Danish Crown har mangedoblet eksporten til Kina, og de danske skinker er solgt til så gode priser, at det har fået svineafregningen til de danske landmænd til at stige til de højeste niveauer i årtier.

I Kina er det imidlertid en politisk topprioritet at mindske afhængigheden af importerede fødevarer, og derfor vokser importen af avlsgrise fra blandt andet Danmark og Frankrig.

Coronakrisen har flere steder i verden fået forsyningskæderne i fødevareindustrien til at byde sammen. I USA har 20 store slagterier været lukket, og millioner af grise er blevet aflivet på gårdene, mens kølediskene i supermarkederne har været tomme. Også i Kina skabte coronakrisen store logistiske udfordringer, og ifølge Reuters er landets regering i færd med at udarbejde en plan, som skal sikre forsyningerne af fødevarer.

Planen omfatter blandt andet opbygning af større lagre af de vigtigste typer af basisvarer - herunder majs og sojabønner. Samtidig ydes der statsstøtte til genopbygningen af svinebestanden.

»Det er bydende nødvendigt - og opnåeligt - at vi gennem vores egen indsats sikrer fødevareforsyningerne til 1,4 mia. kinesere,« lyder vurderingen fra premierminister Li Keqiang til parlamentet.

BRANCHENYT
Læs også