Serier

USA i dyb krise: Arbejdsløsheden er rekordhøj i 43 stater

Arbejdsløsheden har den seneste måned været stigende i alle USA's 50 delstater. I de fleste stater er der nu flere arbejdsløse end nogensinde før.

Corona rammer verden
Coronakrisen har knockoutet økonomien i spillebyen Las Vegas. Arbejdsløsheden i Nevada er syvdoblet til 28 pct.
AP Photo: John Locher

Arbejdsløsheden er nu rekordhøj i 43 af USA's delstater. Det viser nye opgørelser fra det amerikanske beskæftigelsesministerium.

Det fremgår af opgørelserne, at den absolut hårdest ramte stat er Nevada, hvor arbejdsløsheden på et år er eksploderet fra 4 pct. til nu 28,2 pct. Lige efter følger Michigan og Hawaii med henholdsvis 22,7 og 22,3 pct. arbejdsløse.

Analysen bygger på sammenlignelige data, der rækker tilbage til 1976, og det fremgår, at nogle stater - herunder Nevada og Hawaii - nu har en arbejdsløshed, som er mere end 10 pct. point højere end tidligere rekorder.

Nevada og Hawaii er særlig hårdt ramt, fordi disse stater har en høj andel af arbejdspladser, som er knyttet til turisme. Denne sektor er mere eller mindre lukket ned under coronakrisen, hvilket har udraderet titusindvis af arbejdspladser i blandt andet spillebyen Las Vegas.

Befolkningsmæssigt er Nevada og Hawaii dog små stater, og opgjort i antal arbejdspladser har coronakrisen kostet langt større tab på vest- og østkysten. I Californien er 2,34 mio. jobs forsvundet under krisen, hvilket har fået beskæfigelsen til at falde med 13 pct. I New York, som har været ekstremt hårdt ramt af coronavirussen, er 1,8 mio. jobs gået tabt, og arbejdsløsheden er vokset fra 4 pct. til 14,3 pct.

Texas har mistet 1,3 mio. jobs, og her er det ikke alene coronakrisen, men også olieprisernes kollaps, der har slået benene væk under økonomien.  Florida, hvor turistindustrien også er vigtig, har mistet 1,1 mio. jobs og har nu 13 pct. arbejdsløse.

Selv om hele USA er ramt af hastigt stigende arbejdsløshed, er der dog store forskelle. En række delstater, som er mere afhængige af landbrug end af industri, turisme og oplevelsesøkonomi, er ramt mindre hårdt. I Wyoming er arbejdsløsheden således stadig "kun" 9,2 pct., i Nebraska er der 8,3 pct. arbejdsløse og i Minnesota 8,1 pct.

BRANCHENYT
Læs også