Erhverv

Slut med høje hastigheder i alle nye Volvo-biler

Ingen må dø eller komme alvorligt til skade i en ny Volvo. Derfor installerer man nu hastighedsbegrænser.

Alle nye Volvo-modeller kan fremover maks. køre 180 km/t. Foto: Volvo Volvo har ikke indført fartbegrænsning hos Polestar-mærket, hvor Polestar 1 fortsat kan køre 250 km/t. Foto: Polestar

Volvo har længe nævnt selskabets vision om, at ingen skal omkomme eller blive hårdt såret i en ny Volvo – en af de mest ambitiøse udmeldinger om sikkerhed i branchen.

Derfor gør de nu, som de annoncerede for et år siden: reducerer topfarten på deres nye biler til 180 km/t. Dermed kan en Volvo ikke køre hurtigere end Fords populære Fiesta med 100 hk.

Tiltaget strækker sig længere end alle andre krav og regler i bilindustrien.

Den svenske producent understreger, at det kun er topfarten, som der nu er sat en begrænsning på. Bilens ydelse, f.eks. effekt, acceleration, drejningsmoment, er fortsat den samme.

Kan koste kunder

Volvo er bevidst om, at fartbegrænseren vil kunne koste kunder, alligevel vælger firmaet, at man vil sætte en tyk streg under sit fokus på sikkerhed.

Hastighedsbegrænsningen har vist sig at være kontroversiel, og nogle meningsdannere har stillet spørgsmålstegn ved bilfabrikanters ret til at indføre sådanne begrænsninger gennem tilgængelig teknologi. Alligevel mener Volvo, at det har en forpligtelse.

Ifølge mærket er for høj fart, sammen med kørsel under påvirkning af alkohol og stoffer og manglende opmærksomhed, en af de hyppigste årsager til ulykker. Og selv de mest avancerede sikkerhedssystemer og en mere intelligent opbygning af vejnettet vil ikke kunne ændre på det.

»Vi mener, at vi som bilproducent har et ansvar for at forbedre trafiksikkerheden,« siger Malin Ekholm, leder af Volvo Cars Safety Center.

»Vi har besluttet, at der ikke er nogen grund til at køre hurtigere end 180 km/t., hvilket også er hurtigt. Vil det gøre en ende på at køre for stærkt? Nej, men det er en begrænsning. Alle taler om fartoverskridelser og fart, og vi vil vise, at vi mener det alvorligt med sikkerhed,« siger Malin Ekholm ifølge britiske Autocar.

Gælder fra nu

I dag kan Volvos forskellige biler køre fra 190 km/t. til 250 km/t. alt efter model.

Den nye begrænser er installeret i alle Volvo-biler, produceret fra denne uge, og som typisk bliver leveret til kunderne til sommer.

Ifølge det tyske magasin Focus vil det heller ikke være muligt for tuningsfirmaer at bryde ind i elektronikken og fjerne begrænsningen.

Der er undtagelser

Volvo er dog ikke helt konsekvent, for svenskernes Polestar-mærke, der producerer plug-in hybrider og rene elbiler, er ikke underlagt begrænsningen. Dermed kan en Polestar 1 med 600 hk hybridmotor fortsat nå op på 250 km/t., mens den fuldt elektriske Polestar 2 kan køre 205 km/t.

Ud over hastighedsbegrænsningen kommer alle nye Volvo-biler nu også med en Care-nøgle, der gør det muligt for Volvo-ejere at indstille yderligere begrænsninger for bilens tophastighed, f.eks. hvis de låner deres bil ud til familiemedlemmer eller til yngre, uerfarne bilister. Et lignende system kendes også fra bl.a. Ford.

Idéen om at begrænse bilernes tophastighed er ikke ny. For godt 30 år siden blev de tyske bilproducenter enige om at stoppe løjerne ved 250 km/t. – noget, som dog delvist er sat ud af spil i flere af topudgaverne, og både Audi, BMW og Mercedes kan levere særlige versioner, der kan nå over 300 km/t.

Lyt også til Jyllands-Postens bil-podcast ”Bilradio”.

BRANCHENYT
Læs også