Erhverv

Stadil stopper som skibsejere – lader en række selskaber gå konkurs

Thor Stadil stopper som bestyrelsesformand for Thornicos shippingaktiviteter. Samtidig går en stribe selskaber konkurs.

Christian og Thor Stadil har nu begæret en stribe selskaber konkurs under konglomeratet Thornico. Foto: Søren Bidstrup/Scanpix

Stadil-familien er nu færdig med selv at eje skibe, men vil i stedet nu leje dem.

Derfor forenkler Christian Stadil nu strukturen i sit konglomerat Thornico og lader i den forbindelse en stribe selskaber gå konkurs. Selskaber hvor skibe tidligere har været ejet gennem.

Samtidig stopper Christian Stadils far, Thor Stadil, som bestyrelsesformand for shippingaktiviteterne i konglomeratet. Han erstattes af Ejner Bonderup.

Ifølge Børsen lader Stadil fem selskaber gå konkurs, og det sker få uger efter, at to andre skibsselskaber gik konkurs.

Ifølge en pressemeddelelse står Thornico selv bag konkursbegæringerne og er største kreditor med et krav på 75 mio. dollars, svarende til omkring 500 mio. kr.

»Set i et historisk perspektiv havde det været ideelt at undgå at begære de nu lukkede virksomheder konkurs. Men shippingmarkedet er underlagt så store forandringer, at vi skal tilpasse os udviklingen og endeligt afslutte tilførslen af midler fra hovedkoncernen. Det er afgørende for mig og familien, at Thornico A/S selv er hovedkreditor, og at der hverken er medarbejdere eller mindre kreditorer i klemme,« siger Thor Stadil i pressemeddelelsen.

De 500 mio. kr., som Thornico har krav på, kommer fra, at Thornico gennem årene har støttet Thor Shippings aktiviteter. Thornico har derfor gennem de sidste år afskrevet beløbet over driften.

Konkurserne kommer, efter at et andet selskab i konglomeratets shippingaktiviteter, TS Chartering, sidste år gik konkurs med en gæld på 160 mio. kr., mens en stribe andre var sendt til tvangsopløsning.

I månederne op til TS Charterings konkurs, og efter der ikke længere var nogen registreret ledelse i TS Chartering, blev der dog overført 2,1 mio. kr. gennem syv betalinger fra TS Chartering til et forbundet selskab i Thornico.

Men disse overførsler fandt kurator for TS Charterings konkursbo omstødelige og krævede derfor de 2,1 mio. kr. tilbagebetalt til boet.

Dette valgte Christian Stadil at efterleve og betale pengene tilbage.

Thornico-konglomeratet består af over 150 selskaber inden for en række brancher, heriblandt shipping, fødevarer, emballage og mode.

Ved udgangen af 2018 havde Thornico en egenkapital på over 2 mia. kr.

BRANCHENYT
Læs også