Erhverv

Aktiechef spår værste kvartalstab for SAS - og måske kapitalforhøjelse

Foto: Jens Dresling

Når SAS på torsdag leverer regnskab, vil det være det værste kvartalsregnskab nogensinde, som selskabet leverer til investorerne. Det vurderer aktiechef i Sydbank Jacob Pedersen i en optakt.

SAS’ trafiktal for andet kvartal, der slutter med udgangen af april, er allerede kendte.

- Trafikindtægtstabet var begrænset i februar, men steg i marts til 1,8 mia. svenske kr., og vi estimerer det til voldsomme 3 mia. svenske kr. april, vurderer Sydbank.

Jacob Pedersen vurderer dog, at der nok har været lidt indtægter fra SAS Cargo i marts/april, men samlet for kvartalet skønner han, at der er lagt op til et omsætningsfald på 5,5 mia. svenske kr.

Han skønner en omsætning i kvartalet på 4,7 mia. svenske kr. mod 10,2 mia. svenske kr. i andet kvartal af regnskabsåret 2018/19.

SAS står også over for et massivt underskud.

Der er omkostninger til personale trods deltagelse i hjælpepakkerne, og SAS' fyring af cirka 500 medarbejder fandt først sted i marts og vil således belaste i kvartalet.

- Desuden vil ubenyttede kontrakter til brændstofafdækning betyde, at der endnu ikke er nogen mærkbar nedgang i brændstofomkostningerne, vurderer Sydbank, der også påpeger, at der kan komme nedskrivninger på fly som følge af varigt forringede markeds- og indtjeningsudsigter.

Jacob Pedersen venter, at SAS har tabt omkring 100 mio. svenske kr. per dag i marts, hvor omkostningerne har været ret tæt ved normalen, men at dagstabet i april er reduceret med 30 mio. svenske kr.

For andet kvartal venter Sydbank et underskud på 3,1 mia. svenske kr. eller mere end 2 mia. svenske kr. mere end i samme kvartal sidste år.

Størrelsen på dette års underskud afhænger fuldstændig af, hvornår og hvordan flyene kommer i luften igen.

Sydbank venter et kapacitetsfald på 80 pct. i juli med bedring til minus 35 pct. i oktober.

Jacob Pedersen sænker estimatskønnet for at afspejle dette, og imødeser et dagstab i niveauet 35-40 mio. svenske kr. i dvaleperioden frem til juli.

- Med kæmpestor usikkerhed om engangsomkostninger og tidshorisont er det eneste sikre nok, at vi ikke rammer plet med vores estimat – men underskuddet i år bliver kæmpestort og kalder på en hurtig kapitalindsprøjtning, siger han.

Egenkapitalen på 4,4 mia. svenske kr. ved udgangen af første kvartal 2019/20 er hurtigt væk, og behovet for en kapitalforhøjelse kan allerede nu være presserende, påpeger Jacob Pedersen og fremhæver, at Finnair allerede har offentliggjort planer om en kapitalforhøjelse, og SAS-ledelsen kommentarer til emnet vil blive nærstuderet.

For hele året ser Sydbank nu et underskud hos SAS på 7,4 mia. svenske kr.

BRANCHENYT
Læs også