Serier

Fransk redningskrans til bilproducenter kan presse Storbritannien

Corona rammer verden
Den franske præsident, Emmanuel Macron, har valgt at indføre et incitamentsprogram, hvor bilejere bliver belønnede for at bytte ældre biler til nye grønne modeller. Foto: Ludovic Marin

Fransk redning til bilfirmaer kan presse de britiske myndigheder til at yde samme hjælp, skriver The Telegraph.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har valgt at indføre et incitamentsprogram, hvor bilejere bliver belønnede for at bytte ældre biler til nye grønne modeller. Det vil fungere som en redningskrans til bilproducenterne, der er ramt af coronapandemien, og samtidig vil det skubbe landet i en mere grøn retning.

Bilejere vil blandt andet blive tilbudt op til 7000 euro, hvis de bytter biler til elektriske køretøjer, og 3000 euro, hvis de bytter en ældre bil med forbrændingsmotor til en grøn variant.

Renault og PSA, der er Frankrigs to største bilproducenter, har til gengæld lovet at øge udgifterne til produktion og forskning i landet.

De franske tiltag kan også vise sig at få indflydelse i Storbritannien. De britiske myndigheder kan blive lagt under pres, så de vil følge trop. Efter finanskrisen for 12 år siden indførte Storbritannien et lignende tiltag, der pustede liv i en hårdt trængt bilbranche.

James Flairclough, der er administrerende direktør for det britiske AA Cars, har sagt, at et incitamentsprogram, der efterligner det franske, også kan hjælpe Storbritannien med at ramme målene om CO2-udledning.

Andre røster peger dog på, at de to lande ikke er sammenlignelige, fordi den franske stat delvist ejer PSA og Renault, og derfor har større grund til at redde selskaberne. De fleste store bilproducenter i Storbritannien har derimod udenlandske ejere.

- Det er svært at forestille sig, hvordan den britiske regering skal kunne opføre sig på samme måde, da bilproducenterne her (i Storbritannien, red.) har udenlandske ejere, siger Tim Urquhart, der er analytiker hos dataselskabet IHS Markit, til The Telegraph.

Læs også