Erhverv

Magtbalancen skrider: Novo Nordisk Fonden betaler 10 pct. af al offentlig forskning i Danmark

Novo Nordisk Fonden finansierer en stadig større del af den offentlige forskning i Danmark. Det medfører et ansvar, vi er meget bevidst om, lyder fra fonden selv.

Artiklens øverste billede
Novo Nordisk Fonden fylder enormt meget, når det handler om, hvem der betaler for offentlig forskning i Danmark. Foto: Arkiv.

Den hovedrige pengetank Novo Nordisk Fonden bevilger nu så mange penge til udvalgte forskningsmiljøer, at det skævvrider den offentlige forskning herhjemme, og det vækker bekymring.

Den stenrige fond finansierer nemlig nu næsten 10 pct. af al offentlig forskning i Danmark, og tallet forventes at stige yderligere i de kommende år.

»Forskningen er i dag skævvredet, og det viser sig ved, at det samlet er ca. 10 pct. af alle forskerne, som får ca. 90 pct. af alle pengene. På den positive side står, at vi i Danmark bliver enormt dygtige inden for nogle områder og kan tiltrække store udenlandske kapaciteter,« siger Anna Haldrup, næstformand i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd (DFiR) og institutleder på Institut for Fødevarevidenskab, Københavns Universitet.

Det forgangne år var 9,5 pct. af den offentlige forskning i Danmark på knap 26 mia. kr. således finansieret af Novo Nordisk Fonden. Inden for f.eks. det medicinske område er tallet højere. I 2018 lå tallet på 5,8 pct. Hvis udviklingen fortsætter som hidtil, vil 15-20 pct. af institutionernes forskningsmidler om få år komme fra private fonde, viser en rapport fra DFiR.

»Der er ingen grund til at putte en elefant ned i en skoæske. Det er et stort tal, og det medfører et ansvar, som vi er meget bevidste om,« siger Niels Peder Nielsen, viceadm. direktør Novo Nordisk Fonden.

Forskningen er i dag skævvredet.

Anna Haldrup, næstformand i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd

Novo Nordisk Fonden finansierer i dag knap 4.100 personer ved universiteter og hospitaler. Det er i øvrigt ca. 1.000 personer mere end for bare ét år siden.

»Når vi kigger ind i 2021 og 2022, er det et realistisk scenario, at vores andel af de samlede offentlige forskningsmidler kommer til at stige yderligere som en konsekvens af offentlig prioritering og af de programmer, vi allerede har igangsat, og af nye programmer, der kan kræve tilpasninger,« siger Niels Peder Nielsen.

På Aalborg Universitet mener rektor Per Michael Johansen, at det er positivt, at fondene prioriterer deres midler til at finansiere offentlig forskning.

De danske universiteter leverer mere og har større indflydelse, end forskningsbevillingerne egentlig berettiger til, hvis man holder resultaterne op mod lande, vi normalt sammenligner os med.

Der er ingen grund til at putte en elefant ned i en skoæske. Det er et stort tal, og det medfører et ansvar, som vi er meget bevidste om.

Niels Peder Nielsen, vice adm. direktør Novo Nordisk Fonden

»Hver gang vi som universitet henter eksterne midler, skal vi medfinansiere med vores egne forskningsmidler, som vi får fra staten. Det betyder, at forudsætningerne for vores forskningsaktiviteter ændres, når en større andel af forskningsmidlerne bliver øremærket af eksterne bevillingsgivere,« siger Per Michael Johansen.

Novo Nordisk Fonden har en målsætning om at udbetale 5 mia. kr. om året til almennyttige formål i 2023.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.