Erhverv

Danmarks længst siddende bankdirektør takker af efter 38 år: »Det at drive bank har ændret sig meget«

Lars Pehrson, der i 38 år har stået i spidsen for Merkur Andelskasse, som han selv stiftede, siger senere på året farvel til posten som adm. direktør, meddeler banken.

Lars Pehrson er Danmarks længst siddende bankdirektør. Foto: Mikkel Østergaard

Når Merkur Andelskasse i slutningen af august aflægger halvårsregnskab, bliver det samtidig til et farvel til den længst siddende bankdirektør i Danmark. Det skriver banken i en pressemeddelelse.

Efter 38 år i spidsen for Merkur Andelskasse overleverer medstifter og adm. direktør Lars Pehrson styrepinden til den nuværende direktør, Charlotte Skovgaard.

Det er Lars Pehrsons eget ønske at forlade posten som frontfigur for Merkur, ifølge bankens bestyrelsesformand.

»Lars Pehrson er nærmest blevet synonym med Merkur, og han bliver svær at erstatte. Men Charlotte Skovgaard er håndplukket til opgaven til at tage over, fordi hun har alt det, der kræves af en topleder i finansverdenen i dag,« siger Merkurs Bestyrelsesformand Henrik Tølløse i meddelelsen.

Den snart fhv. adm. direktør skal fremadrettet fungere som udvikler og sparringpartner for organisationen og direktionen. På samme tid vil han hellige sig til værdi- og ambassadørarbejde, lyder det fra hovedpersonen.

»Mine interesser ligger et andet sted - nemlig der, hvor penge kan gøre en forskel for bæredygtighed og social ansvarlighed. Det er det arbejde, jeg nu får muligheden for at koncentrere mig 100 pct. om,« udtaler Lars Pehrson.

»Det at drive bank har ændret sig meget, siden jeg var med til at grundlægge Merkur, og i dag fylder opgaven med at sikre og dokumentere alle myndighedskrav og retningslinjer rigtigt meget,« tilføjer den 61-årige stifter.

Lars Pehrson har formelt stået i spidsen for Merkur Andelskasse siden 1982, hvor Fælleskassen Merkur blev stiftet i den nordjyske by Hjørring som en spare- og låneforening. Siden da har banken gjort en dyd ud af at støtte økologiske og biodynamiske fødevareproducenter.

Andelskassen stod f.eks. klar med kapital til Thise Mejeri, Hanegal og bageriet Aurion, så de kunne starte deres virksomheder, som siden er blevet store spillere inden for økologiske madvarer.

Tanken bag andelskassen har dog eksisteret siden 1974, hvor Lars Pehrson og en række andre innovative nordjyder oprettede en biodynamisk fødevarebutik, hvor den senere bankdirektør var kassemester.

Den selektive tankegang vedr. bankforretningen holder da også ved. Kommer en konventionel landmand hen til banken for at blive kunde, er der ingen slinger i valsen:

Hvis f.eks. en driftig og overskudsgivende konventionel landmand banker på døren for at blive kunde i butikken, er svaret konsekvent, har han sagt.

»Du er velkommen, hvis du lægger om til økologi,« udtalte Lars Pehrson.

Tidligere i juni måned meddelte banken, at man ikke længere ville udstede lån til nye benzin- og dieselbiler for at skubbe til overgangen til elbiler.

»Målet er hele tiden at skubbe på udviklingen. Det gør vi nu ved at sige nej til at finansiere nye benzin- og dieselbiler. Også selvom det måske ikke er populært og kan koste kunder på den korte bane,« sagde direktør Charlotte Skovgaard, som nu skal overtage posten, tidligere i juni.

Hun glæder sig til at arbejde videre med den værdibaserede bankdrift.

»Merkur har jo arbejdet for sine værdier, også meget længe før, det blev moderne. Merkur står derfor som et fyrtårn i den finansielle sektor, når det gælder bæredygtighed og social ansvarlighed, og det skal vi blive ved med.«

»Men vi skal også blive meget bedre til at sige det højt, og til at få værdierne ud og leve, så vi kan være mere for endnu flere. Det arbejde glæder jeg mig til at tage fat på,« siger 48-årige Charlotte Skovgaard, der i forvejen har været direktør for Merkur Andelskasse i 8 måneder.

Den nye direktion består, udover af Charlotte Skovgaard også af direktør Alex Andersen, der får ansvaret for Merkurs kredit- og økonomifunktioner.

Merkur Andelskasse har siden 2004 haft hovedsæde på Vesterbrogade i København. Det var ifølge Lars Pehrson ganske logisk, da københavnere i højere grad prioriterer økologi og bæredygtighed end danskere på landet.

BRANCHENYT
Læs også