Serier

Nykredit om Mærsks opdatering: »Det er fuldstændigt suverænt«

A.P. Møller-Mærsk står til at lande et solidt driftsresultat i årets andet kvartal, på trods af at coronapandemien har lagt en dæmper på efterspørgslen på varer og containerfragt på verdensplan.

Corona rammer verden
A.P. Møller-Mærsk regner med at kunne leve op til selskabets forventninger på trods af coronakrisen. Foto: Tanja Carstens Lund

Hvis der ikke dukker dramatiske udfordringer op de kommende måneder, står den danske koncern til at kunne leve op til de forventninger, den spillede ud med for hele året, før coronakrisen ramte.

Det vurderer Ricky S. Rasmussen, der er aktieanalytiker hos Nykredit, efter at Mærsk sent onsdag eftermiddag løftede lidt af sløret for udviklingen i april, maj og juni.

- Det, der kom frem, er fuldstændigt suverænt uden sammenligning, siger han til Ritzau Finans.

Ifølge transport- og logistikkoncernen har efterspørgslen i containermarkedet udviklet sig bedre end først frygtet. Der er dog stadig lagt op til et stort dyk i fragtmængderne i kvartalet.

Mærsk regner nu med et volumenfald i perioden på 15 til 18 pct. mod den tidligere forventning om et dyk på 20-25 pct.

- Det er stadig et enormt fald i mængderne. Derfor er det mest imponerende, at Mærsk kan komme ud med et EBITDA-resultat, der er højere end i første kvartal, når volumenerne omvendt falder på den måde, siger Ricky S. Rasmussen.

Han henviser til, at Mærsk onsdag også kunne fortælle, at transport- og logistikkoncernen nu regner med at lande et driftsoverskud (EBITDA) før restrukturerings- og integrationsomkostninger, som er højere end første kvartals driftsindtjening på 1,5 mia. dollar.

Dermed står driftsresultatet også til vokse, når der sammenlignes med andet kvartal af 2019. Her kunne Mærsk nemlig fremvise knap 1,4 mia. dollar på den post.

- Det viser meget tydeligt, hvilken virksomhed Mærsk er. Når der ses krisetegn i økonomien, så er Mærsk enormt god til at spare penge. Det skal det her ses som et udtryk for.

- Når volumenerne falder markant, bør det næsten være en naturlov, at resultaterne også falder. Det her viser altså meget godt, hvordan Mærsk har arbejdet aktivt og hurtigt med omkostningerne, siger Ricky S. Rasmussen.

Han peger på, at Mærsk har tilpasset kapaciteten og rutenetværket til den svagere efterspørgsel. Han mener også, at onsdagens opdatering viser, at de store spillere i industrien har bedre vilkår end de små.

Ifølge Nykredits aktieanalytiker slog Mærsk analytikernes forventninger til EBITDA-resultatet med 0,5 mia. dollar i første kvartal, og det ser også ud til at blive tilfældet denne gang.

- Dermed er Mærsk nu 1 mia. dollar foran konsensus, siger han.

Usikkerheden i forlængelse af coronapandemien er dog endnu ikke forsvundet, og derfor afholder Mærsk sig endnu fra at offentliggøre resultatforventningerne for hele 2020.

I forbindelse med årsregnskabet i februar spåede Mærsk, at EBITDA-overskuddet før restrukturerings- og integrationsomkostninger ville lande på omkring 5,5 mia. dollar.

Den forventning blev dog suspenderet den 20. marts, og suspenderingen gælder fortsat.

Mærsk står i første halvår samlet set til at have landet et driftsresultat på mindst 3 mia. dollar, og traditionelt er andet halvår bedre end det første målt på indtjeningen.

Ifølge Nykredit er usikkerheden stadig til at tage at føle på, og hvis eksempelvis en ny smittebølge fører til nye nedlukninger i Kina og USA vil det gøre ondt på efterspørgslen efter containerfragt.

Analytikeren forventer dog ikke, at andet halvår vil udvikle sig markant dårligere end det første.

- Nu har Mærsk vist, at de har formået at skære omkostningerne og at lægge rutenetværket om og dermed sikre en bedre kapacitetsudnyttelse end andre på deres skibe. Så der er ikke noget, der tyder på, at resultaterne skal blive markant dårligere i andet halvår, siger Ricky S. Rasmussen.

- Lige pludselig er Mærsk på vej til at skyde over - eller i hvert fald at nå det mål, der blev sat oprindeligt - på trods af Covid-19, fortsætter han.

Mærsks B-aktie bragede frem med 7,2 pct. onsdag, hvor opdateringen blev offentliggjort en halv time før børslukketid. Torsdag morgen stiger aktien 1 pct. til 8280 kr.

- Jeg kunne godt se, at markedet vil belønne den her opdatering lidt mere, end det gjorde onsdag, siger Nykredits analytiker.

Nykredit har siden opdateringen løftet kursmålet til 8800 kr. fra 7500 kr. Anbefalingen er dog samtidig blevet sænket til "hold" fra "køb".

BRANCHENYT
Læs også