Serier

Politikernes pengeregn over sommerlandet får blandet modtagelse

Den nyeste hjælpepakke fra Christiansborg får en kølig modtagelse i de erhverv, den er tiltænkt. Billige togbilletter redder ikke virksomhederne fra konkurs, lyder budskabet.

Corona rammer verden
Billigere tog- og færgebilletter skal få danskerne til at rejse mere rundt i sommerlandet. Det er en del af indholdet i den nye hjælpepakke, som får en kølig modtagelse hos flere brancheorganisationer. 
 Foto: Per Folkver / Politiken

Politikerne lader nu 700 mio. kr. regne ned over sommerlandet. Et bredt flertal i Folketinget vedtog fredag aften en hjælpepakke, som primært er rettet mod turisterhvervet, kulturlivet og den offentlige transport.

Pakken får imidlertid en blandet modtagelse i nogle af de erhverv, der ellers har udsigt til at nyde godt af pengene.

»Denne sommerpakke indeholder ikke målrettede initiativer, som reelt kan sætte gang i omsætningen i det kommercielle turismeerhverv og bidrage til at forhindre en bølge af konkurser og afskedigelser, når hjælpepakkerne udfases. Det må politikerne forholde sig til, inden de selv forsvinder på sommerferie,« mener Kirsten Munch, politisk direktør i Horesta, som er brancheforening for hotel-, restaurant- og turisterhvervet.

Kirsten Munch understreger, at det på ingen måde vil være hjælpepakken, som redder sommeren og efteråret for hoteller, restauranter, møde- og konferencecentre, forlystelsesparker m.v. Hun anerkender dog, at hjælpepakken vil motivere danskerne til at tage mere rundt i landet.

Hjælpepakken indeholder en række takstnedsættelser og særlige tilbud på offentlig transport - herunder 1 mio. billige orange-billetter og billigere eller ligefrem gratis færgetransport. Der er også en forhøjelse af bundfradraget ved udlejning af sommerhus samt billigere billetter til kulturoplevelser.

Sommerpakke
 • Gratis indenrigsfærger i juli for gående og cyklister
 • Tilskud til prisnedsættelse på færger til småøer, samt Fanø, Læsø, Ærø og Samsø i august og september
 • Reduktion af billetpriserne på færgefarten Ystad-Rønne i august og september
 • Rejsepas: Otte dages frirejse-billet (50.000 stk.) med kollektiv transport for 299 kr.
 • 1 mio. Orange-billetter over Storebælt i skolernes sommerferie
 • Midlertidig forhøjelse af bundfradraget ved udlejning af sommerhuse: Fra 40.000 kr. til 60.000 kr.
 • Styrket indsats via Wonderful Copenhagen
 • Styrket indsats via Dansk Kyst- og Naturturisme
 • Styrket indsats for Ø-passet og ø-turismen
 • Madkulturelle sommerevents og -oplevelser i hele landet
 • Bedre vilkår for cykelturismen i Danmark
 • Flere forenings- og idrætsoplevelser for danskerne
 • Udvidelse af pulje til lokale idræts- og spejderforeninger
 • Rabat på billetter til kulturoplevelser
 • Aktivitetspulje til kulturelle aktiviteter
 • Sommeraktiviteter på højskoler
 • Gratis tilbud om lokale aktiviteter til ældre over 65 år
 • Dagsture til plejehjemsbeboere
 • Dagsture for beboere på socialpsykiatriske botilbud
 • Gratis handicaptransport i sommerferien
Kilde: Erhvervsministeriet

Ifølge Horesta er hotelbranchens omsætning nede på 10-20 pct. af normalt niveau, mens restauranternes omsætning er halveret. Kirsten Munch påpeger, at kravet om, at udenlandske turister kun får lov at komme ind i landet, hvis de har booket minimum seks overnatninger, afskærer turisterhvervet fra mange gæster. Horesta mener, at politikerne bør reducere momsen i turisme- og oplevelseserhvervet.

»Vi er flere gange blevet stillet i udsigt af både regering og opposition, at de ville holde hånden under de hårdest ramte erhverv. Det er indtil nu sket med hjælpepakkerne. Men man kan ikke fjerne krykkerne på en patient med åbent benbrud og så tro, at han selv kan gå,« udtaler Kirsten Munch.

De billige billetter kan få flere danskere til at rejse ud i sommerlandet og skabe aktivitet, men der er brug for mere, mener DI, som vurderer, at turist- og oplevelseserhvervet står over for fald i omsætningen fra udenlandske turister på 20-30 mia. kr.

»Sommerpakken vil være med til at understøtte et hårdt presset turist- og oplevelseserhverv. Vi vil opfordre til, at politikerne følger op ved at skrotte det ensidige danske særkrav om, at udenlandske turister skal overnatte 6 dage i Danmark. Det nuværende krav går hårdt ud over job og omsætning i hotellerne, museerne og attraktionerne i byerne,« lyder det fra DI’s chef for turisme og oplevelsesøkonomi, Sune K. Jensen.

I SMVdanmark, som repræsenterer omkring 18.000 små og mellemstore virksomheder, er man alt andet end imponeret over hjælpepakken.

»Vores undersøgelser viser, at små og mellemstore virksomheder oplever deres økonomiske situation som værre eller på niveau med finanskrisen. Det er ikke ved billigere togture eller tilskud til museer, at vi redder de virksomheder fra konkurs,« advarer vicedirektør i SMVdanmark, Jakob Brandt.

Dansk Erhverv hilser indholdet i hjælpepakken velkommen, men mener, der er brug for mere:

»Især København har været og er hårdt ramt af cornona-restriktioner, så vi havde håbet på noget mere. Her er hotellerne benhårdt ramt, så det er vigtigt, at kravet om seks overnatninger bliver ændret for at sikre hotelbranchen,« siger Brian Mikkelsen, adm. direktør i Dansk Erhverv.

BRANCHENYT
Læs også