Erhverv

Linak-ejer om statens krisefond: Staten skal ikke eje min virksomhed

Bent Jensen skyder med skarpt efter statens krisefond, som blev lanceret i sidste uge. Linak-ejeren kunne ikke drømme om at tage staten ind som medejer af sin virksomhed.

Linak-stifter Bent Jensen har ikke meget godt at sige om statens krisefond. Foto: Joachim Ladefoged

Det skal gå mere end almindeligt galt, hvis Bent Jensen, stifter af milliardvirksomheden Linak, skal ende med at have den danske stat ind som medejer.

Det fortæller Bent Jensen i forbindelse med et interview med Finans.

»Jeg skulle ikke have staten ind i min virksomhed. Det ville jeg ikke turde. Jeg skulle hænge halvvejs i et træ, hvis jeg skulle have dem ind som ejer,« lyder det fra Bent Jensen, som sammen med sin familie ejer industrivirksomheden på Als.

Staten har for nylig lanceret et forslag om etableringen af en såkaldt krisefond, som med et udgangspunkt på 10 mia. kr. skal kunne investere i vigtige, danske selskaber, der på grund af coronakrisen mangler kapital til at overleve.

Tanken er således, at fonden skal træde ind, hvis corona-ramte virksomheder med en omsætning på over 500 mio. kr. kommer i pengenød. Uden indflydelse og i en begrænset periode skal staten dermed forsøge at hjælpe virksomhederne ovenpå igen.

»Det kan godt være, det kan redde nogen, og det er jo godt. Men bagtanken kan man være bange for. Det er ikke godt, når staten skal ind og eje noget. Selvom de siger, de ikke skal have indflydelse - det kan de jo bare ændre,« siger Bent Jensen.

En anden af Danmarks store erhvervsprofiler har også ytret sig kritisk om krisefonden.

Jørgen Huno Rasmussen, som sidder i bestyrelsen for blandt andet Haldor Topsøe, Rambøll og Terma og har en fortid som topchef i FLSmidth, sagde for nylig til Finans, at det ikke er en krisefond og statsligt ejerskab, der er brug for.

»Dansk eksport er primært drevet af større virksomheder. Det er typisk ikke kapital, der er den begrænsende faktor der,« sagde Jørgen Huno Rasmussen, som mener, at mobiliteten i verden er langt vigtigere.

Det er ikke godt, når staten skal ind og eje noget.

Bent Jensen, ejer af Linak

Kapital er heller ikke en begrænsende faktor for Linak og Bent Jensen. Selvom han ser ind i et regnskabsår med nedgang i ordrebøgerne som konsekvens af covid-19, skal Linak nok komme godt igennem coronakrisen, forsikrer stifteren.

Linak omsatte i seneste skæve regnskabsår for 4,1 mia. kr., mens driftsresultatet landede på 770 mio. kr.

Læs også
Top job