Serier

Tre journalister fra Finans vinder international mediepris

Det undersøgende projekt Grand Theft Europe om momssvindel i milliardklassen har fredag vundet den prestigefulde tysk-franske journalistpris.

Grand Theft Europe – momsmillionerne, der forsvandt
Grand Theft Europe FINANS logo

Tre undersøgende journalister fra Finans, Matias Seidelin, Jette Aagaard og Niels Sandøe, har sammen med samarbejdspartnerne fra bl.a. dagbladet Information vundet den prestigefulde tysk-franske pressepris 2020 i kategorien bedste multimedieproduktion for serien Grand Theft Europe, der har afsløret tværnational momssvindel for svimlende milliardbeløb i Europa.

Det meddeler organisationen bag prisen, DFJP. Grand Theft Europe, der blev udgivet over syv måneder i 2019, blev orkestreret i samarbejde med den tyske researchorganisation Correctiv og 34 andre medier fra hele Europa - i Danmark altså Finans og Information - og det er det samlede konsortium bag serien, der nu kan kalde sig vindere af den internationale pressepris.

Ud over at oprulle et kompliceret netværk bag systematisk momssvindel, har holdet bag Grand Theft Europe været i stand til at følge pengestrømmene videre ud i verden og knytte udbyttet til global terrorfinansiering.

»Grand Theft Europe er den største sag om skattesvindel i Europa: Hvert år bliver 50 mia. euro stjålet fra EU-landene via momskaruseller. Og mens bagmændene altid finder nye måder at svindle på, kan de europæiske myndigheder ikke enes om en koordineret tilgang. Correctiv og partnerne har ved hjælp af omfattende grafik, tekster og videoer skabt en let forståelig indsigt i det komplekse emne,« skriver den fransk-tyske organisation bag prisen om baggrunden for sin anerkendelse af Grand Theft Europe-projektet.

Hele den undersøgende artikelseries danske del kan læses eller genlæses på Finans.dk. Ud over de tre Finans-reportere har Information-journalisterne Bo Elkjær, Lasse Skou Andersen og Sebastian Gjerding deltaget i det hold af undersøgende journalister, der har optrevlet svindelsagen.

BRANCHENYT
Læs også