Erhverv

Hedgefonde hiver milliarder hjem efter Wirecard-skandale

Kæmpeskandalen i den tyske betalingsvirksomhed Wirecard har været en god forretning for risikovillige kapitalfonde, som har satset på, at selskabets aktier ville falde i værdi.

På kort tid er Wirecard gået fra at være en af de stærste spillere inden for sit felt til at være tæt på kollaps. (Photo by Christof STACHE / AFP)

Flere hedgefonde fra USA og Storbritannien har de seneste dage tjent milliarder på aktienedturen i den tyske betalingsvirksomhed Wirecard, efter mistanke om svindel- og forfalskede regnskaber i selskabet.

Det skriver Financial Times.

Samlet set har hedgefonde tjent omtrent 1 mia. euro – eller ca. 7,5 mia. kr. – over den seneste uge, hvor Wirecard-aktien er styrtdykket med ca. 98 pct., efter selskabet meddelte, at 1,9 mia. euro var forsvundet fra balancen.

Der er bl.a. tale om britiske TCI Fund Management og Marshall Wace samt amerikanske Slate Path Capital, der i flere år har satset på en kommende nedtur, efter Financial Times afdækkede kritisable forhold i Wirecard.

TCI øgede sit sats i april og har over en uge tjent næsten 200 mio. euro, hvilket svarer til 1,5 mia. kr., ifølge Breakout Point – et tysk analysefirma.

På samme tid klagede den britiske hedgefond til de tyske myndigheder og efterspurgte en efterforskning af Wirecard for svindel med sit regnskab.

Derudover har Marshall Wallace angiveligt tjent 150 mio. euro, og Slate Path Capital, der har hovedkvarter i New York, ca. 220 mio. euro – eller 1,6 mia. kr. – efter at have satset på aktiefaldet.

Alt i alt estimeres det, at de otte største shortsælgere af Wirecard-aktier har tjent omkring 1,1 mia. euro, hvilket svarer til 8,25 mia. kr., på skandalen.

Det er ikke kun de udenlandske hedgefonde, der har formået at score en god sjat penge på nedgangen i Wirecard. Torsdag kunne Finans berette om, hvordan den danske hedgefond St. Petri Capitals havde tjent 3,5 mio. kr. ved at satse på, at kursen i det tyske betalingsselskab ville falde.

Sidste år blokerede Tysklands finansielle vagthund, BaFin, midlertidigt muligheden for at ’shorte’ aktier i Wirecard. Det skete, efter aktien i selskabet styrtdykkede ovenpå beskyldninger om regnskabssvindel.

Begrundelsen for, at man blokerede for shorthandlen, var frygten for markedsmanipulation, da flere hedgefonde ønskede en efterforskning af fintech-selskabet, der er Tysklands største af sin slags.

Torsdag har Wirecard formelt søgt om betalingsstandsning, og selskabet har meddelt, at det står foran en forestående insolvenserklæring på grund af sin store gæld, og det derfor går i betalingsstandsning med henblik på en rekonstruktion.

Siden er det desuden kommet frem, at 50-årige Markus Braun solgte størstedelen af sine tildelte aktier i Wirecard og indkasserede 1,1 mia. kr. – få dage før, at sagen blev offentlig, og direktøren med øjeblikkelig virkning forlod Wirecard.

BRANCHENYT
Læs også