Millioner af danskere har været påvirket af corona – men konkursbølgen er udeblevet
Konkursadvokater har endnu ikke set krisen dukke op på deres skriveborde.
En kvart million danskere har været hjemsendt. Restauranter, biografer og storcentre har været tvangslukket, mens tomme hotelværelser og parkerede fly har skabt ugentlige milliontab.
Alligevel er coronakrisen næsten usynlig i de konkursboer, der siden marts og frem til midten af juni er blevet behandlet i landets skifteretter.
»Langt hovedparten af de nye konkurssager, som vi kender til, har at gøre med årsager, som på ingen måde kan tilskrives covid-19. Det er der forskellige grunde til. Men generelt kan man sige, at der er brancher, som ikke har været berørt af corona-problematikken. Det gælder bl.a. klassiske håndværksvirksomheder,« forklarer advokat Andreas Kærsgaard Mylin, der er leder for Accuras afdeling for rekonstruktion og insolvens.
Samme toner lyder fra Danmarks måske største konkursbehandler, advokat Boris Frederiksen. Han skønner, at kun mellem 5 og 10 pct. af de konkurser, som har været behandlet hos Kammeradvokaten, siden krisen ramte Danmark, på den ene eller anden måde kan relateres til coronakrisen.
»Luftfartsselskabet Norwegian havde nogle danske datterselskaber. Deres konkurs er efter min mening de eneste store rene coronakonkurser, som vi har haft. Så er der PWT og Arnold Busck, hvor corona kan have haft en eller anden form for indflydelse. Men derudover har der ikke været nogen større konkurser i år, som jeg kan forbinde til corona,« siger partner Boris Frederiksen fra Kammeradvokaten.
Andre kendte kuratorer, herunder Pernille Bigaard fra Sundgaard Advokater, Anne Birgitte Gammeljord fra Rovsing & Gammeljord og Per Buttenschøn fra DLA Piper, ser ligeledes endnu ikke coronakrisen slå igennem på konkurserne.
Hos en af Danmarks største konkursadvokater er coronakrisen slet ikke dukket op i sagsmapperne endnu.
»Jeg har ikke selv nogen konkurser, der skyldes coronakrisen. Men nogle af mine kolleger har nogle få sager, hvor coronaen har givet i forvejen trængte selskaber det sidste lille skub ud over kanten,« fortæller partner Michael Serring fra Bech-Bruun.