Sydbank om SAS' redningsplan: Gigantisk udvanding af eksisterende aktionærer

Foto: Tariq Mikkel Khan

Det er en omfattende rekapitaliseringsplan med mange elementer, som SAS tirsdag morgen før børsåbning har fremlagt.

Det siger Jacob Pedersen, som er aktieanalysechef hos Sydbank, til Ritzau Finans.

- Som analytiker hæfter jeg mig ved den gigantiske udvanding, der kommer til at ske af de eksisterende aktionærer.

- De kommer ned på omkring 5 pct. af ejerandelen i SAS, men det var lidt, hvad man måtte forvente. Når det er sådan, at man har kreditorer, som ikke får alt det, de har til gode, så vil det også blive en kæmpe udvanding af de værdier, der er hos de eksisterende aktionærer, forklarer han.

SAS vil hente 12 mia. svenske kr. - svarende til 8,5 mia. kr. - i friske penge i markedet, lyder det blandt andet fra selskabet.

I planen løfter SAS også sløret for effektivitetsforbedringer på 4 mia. svenske kr. - svarende til 2,8 mia. kr.

Planen er støttet af selskabets største aktionærer - Danmark, Sverige og Knut & Alice Wallenberg Foundation. De ejer tilsammen 35,56 pct. af aktierne i SAS.

Pengene skal hentes ved at udstede nye aktier for 2006 mio. svenske kr. til Danmark og Sverige. De øger derfor deres ejerandel med omtrent 6 pct.point til 20,05 pct. hver. Aktierne udstedes til kurs 1,16 svenske kr. Mandag lukkede aktien i 8,89 svenske kr. på børsen i Sverige.

- Det kan sagtens være, at vi vil se aktien implodere fuldstændig, når den her plan er endeligt eksekveret. Vi kan se, at de nye aktier vil blive tegnet til en kurs omkring 1,2 svenske kr., og det er meget indikativt for den værdi, der nok vil være på de eksisterende aktier, den dag planen er endeligt eksekveret, siger Sydbanks aktieanalysechef.

Derudover skal der udstedes nye aktier for 3994 mio. svenske kr. til samme kurs, ligesom der skal udstedes obligationer for 6000 mio. svenske kr.

SAS har også lavet en aftale med den norske stat, som tilfører yderligere 500 mio. svenske kr., så flyselskabet kan fastholde en vis kapacitet.

- Jeg tror, SAS havde håbet på, at få den norske stat om bord som medejer, men det er man ikke lykkedes med, vurderer Jacob Pedersen.

Ud over de nye penge, der skal hentes i markedet, skal gæld for 2,25 mia. svenske kr. konverteres til aktier.

Planen lægger derfor op til samlet at tilføre egenkapitalen 14,25 mia. svenske kr. - omkring 10,1 mia. kr.

SAS-aktien stiger tirsdag formiddag 1,6 pct. på børsen i København til 6,43 kr.

Læs også
Top job