Erhverv

Boeing skjulte ændringer i skandaleramt fly fra myndighederne

En rapport fra det amerikanske transportministerium konkluderer, at Boeing undlod at indberette vigtige ændringer i designet på Boeing 737 Max, som resulterede i to fatale flystyrt.

Boeing har været i fuld gang med at rette flere fejl i 737 Max' software og design. Foto: AP Photo/Ted S. Warren

En ny rapport fra det amerikanske transportministerium viser, at Boeing og landets luftfartsmyndighederne begik store fejl, da den skandaleramte 737 Max skulle godkendes. Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Flyfabrikanten undlod af indberette ændringer af flytypens kontrolsystem, og det var disse ændringer, der var medvirkende til to fatale flystyrt i 2018 og 2019.

Boeing meddelte ifølge rapporten luftfartsmyndighederne (FAA), at der var tale om en udbygning af 737’erens eksisterende kontrolsystem, og at der derfor ikke skulle lægges vægt på dette i sikkerhedsgodkendelsen af flyet.

Ændringerne blev derfor underspillet, og det førte til, at luftfartsmyndighederne overså farerne ved det nye system.

»Flyvetestpersonale var opmærksomme på ændringen, men de ingeniører, der var ansvarlige for at godkende flyet til uddannelse af piloter, fortalte os, at de ikke var klar over ændringen,« står der i rapporten, ifølge Reuters.

På samme tid er det kommet frem, at de amerikanske luftfartsmyndigheder som følge af pres fra Boeings ledelse overlod flere godkendelsesprocesser til flyfabrikanten selv, og at Boeing i sidste ende reelt selv godkendte flyet.

Boeings 737 Max har haft flyveforbud siden marts 2019, efter 346 personer blev dræbt i to flystyrt i hhv. Etiopien og Indonesien over fem måneder.

Hovedårsagen til styrtene var det nye kontrolsystem, som skulle forhindre flyet i at stige for stejlt til vejrs, men i stedet fik det til at pege snuden mod jorden. Siden da er flere fejl i flyets design blevet opdaget.

Det er endnu uvist, hvornår Boeing 737 Max vil blive godkendt til at flyve igen, men det kom tidligere på ugen frem, at FAA er i gang med at testflyve flytypen, efter Boeing har rettet fejl i både software og design.

Hvis alt går vel, kan flyet komme til at flyve med passagerer igen inden for få måneder. Men først skal myndighederne vurdere, om der skal laves flere fejlrettelser, som i så fald skal gennemgås og godkendes på ny.

Læs også
Top job