Serier

Udviklingsprojekter i verdens vaniljemekka giver basis for dansk eksport

Verdens femtefattigste land har netop fejret 60 års uafhængighed, og med store infrastrukturprojekter på tegnebrættet er der basis for mere dansk tilstedeværelse.

Corona rammer verden
Handlen mellem Danmark og Madagaskar er til at overse. Danmark importerer for ca. 15 mio. kr. om året, hvor ca. en tredjedel er vanilje til koldskålen og andre desserter. Foto: AP/Alessandra Tarantino

I sidste uge var der fest og farver over hele den østafrikanske ø Madagaskar, da befolkningen fejrede 60-årsdagen for uafhængigheden af Frankrig. En tiltrængt fest for et land, der som følge af corona kan se frem til en økonomisk tilbagegang på 3,8 pct. i år.


Det kan måske undre, at Madagaskars befolkning er så fattige, for ikke mindre end 80 pct. af verdens ægte vanilje kommer fra verdens fjerdestørste ø. De fleste med hang til hjemmelavet koldskål på varme sommerdage har bemærket, at en stang vanilje efterhånden gør et mærkbart indhug i pengepungen. I 2013 kostede et kilo vanilje omkring 125 kr, mens kiloprisen i dag ligger tættere på prisen for et kilo sølv på lidt over 3.000 kr. Det skyldes både stigende efterspørgsel, og at de hyppige cykloner fra Det Indiske Ocean også har hærget vaniljeproduktionen.
..

Læs også
Top job