Erhverv

Unge iværksættere klarer sig bedre end tidligere

Fonden for Entreprenørskab har analyseret, hvordan gruppen af unge iværksættere under uddannelse klarer sig i forhold de ældre kolleger. Og udviklingen ser positiv ud.

Artiklens øverste billede
Iværksætter Casper Blom startede sin egen virksomhed som 12-årig, hvor han solgte brugte golfbolde. I dag er han blevet 28 år og lever som investor samt foredragsholder. Foto: Lars Krabbe.

Over de senere år har der været stort fokus på iværksætteri bl.a. med tv-programmet Løvens Hule. Der har været de gode historier og de idéer, der stille er forsvundet i glemslen igen.

Men fælles for de gode og mindre gode iværksættercases er, at der generelt findes meget lidt fakta på området.

Derfor har Fonden for Entreprenørskab forsøgt at kigge nærmere på en række parametre.

De har netop udført en temaanalyse, der fokuserer på de unge iværksættere under 25 år, og hvordan udviklingen de sidste knap 20 år har været set i forhold til den ældre gruppe over 25 år.

Og helt kort viser tallene, at:

  • Unge iværksættere står for en markant vækst i antal nye virksomheder.
  • Mange unge stifter allerede virksomhed, mens de går i folkeskole eller gymnasiet.
  • Unge iværksættere bliver bedre og bedre til at holde liv i deres virksomhed.
  • Flere bliver ansat i nystartede virksomheder etableret af helt unge.

De unge entreprenører er særligt interessante for fonden, da de arbejder for, at alle elever og studerende skal møde entreprenørskab i skoler og uddannel­sesinstitutioner.

Og bevæggrunden er, at iværksættere er vigtige for samfundet, og de kan bidrage med at skabe innovative løsninger på bl.a. globale udfordringer.

Fonden for Entreprenørskab ser flere årsager til, at de unge iværk­sættere under 25 år klarer sig bedre nu og på flere punkter bedre end sammenligningsgruppen med dem over 25 år.

Dels er betingelserne for iværksættere blevet bedre, herunder mere rådgivning og flere iværksættermiljøer - både i og udenfor uddannelsesinstitutionerne. Men også de unges energi, udholdenhed, ambiti­onsniveau, kreativitet og innovative idéer kan spille en rolle, hvilket kan gøre det lettere at opnå legater og tiltrække investeringer, som giver et skub i den rigti­ge retning.

Analysen viser, at de unge fra 2001 til 2018 på landsplan har haft en fremgang på skabelsen af virksomheder på 23 pct. mod den ældre gruppes 9 pct.

Tallet for de unge dækker dog over store, regionale forskelle med et løft på 53 pct. i Region Sjælland og kun 14 pct. i Region Midtjylland, hvilket kan forklares med, at et lavt udgangspunkt nemmere kan skubbes i vejret med selv mindre antalsstigninger.

I forhold til hvilken uddannelse de unge iværksættere er i gang med, når de opretter et CVR-nummer, viser landstallene, at 28 pct. går på en gymnasial uddannelse, 23 pct. er indskrevet på en mellemlang videregående, og hele 17 pct. stifter virksomhed, mens de endnu går i grundskole.

Også her afdækker analysen forskelle mellem landsdelene, hvor der f.eks. er flere iværksættere indskrevet på en mellemlang og lang videregående uddannelse i Region Hovedstaden end i de øvrige regioner og derfor naturligt udgør en større del af iværksætterne.

Derudover er det værd at bemærke, at flere end hver fjerde af de unge iværksættere i Region Sjælland og 22 pct. i Region Syddanmark er indskrevet på en erhvervsfaglig uddannelse. Her er landsgennemsnittet 16 pct.

Til spørgsmålet om den større erfaring hos den ældre gruppe ikke ville kunne hjælpe med at holde liv i de nystiftede virksomheder over tre år, viser det sig da også, at de ældre iværksættere klarer sig bedre end de unge.

Men til trods for at overlevelsesandelen er højere for firmaer stiftet af personer over 25 år, afdækker et kig på de to treårsperioder 2001-04 og 2004-17, at gruppen over 25 år på landsplan er blevet 1,4 pct. bedre til at holde firmaet gående i tre år, mens de unge iværksættere er blevet mere end tre gange bedre med et tal på 4,5 pct.

Med andre ord betyder dette, at unge under 25 år relativt set er blevet bedre til at holde liv i deres virksomheder end den erfarne gruppe.

Region Nordjylland skiller sig dog ud med nærmest omvendte værdier. Her klarer de ældre iværksættere sig også bedst med udviklingen af holdbarhed.

Positivt for både de unge og ældre er, at de over årene generelt er blevet bedre til at overleve som iværksættere.

Ifølge Fonden for Entreprenørskab er pointen, at overlevelsesandelen bl.a. fortæller om idéens kvalitet og konkurrencedygtigheden i firmaerne.

Med henblik på vækst og fremgang har Fonden for Entreprenørskab som et sidste element set nærmere på, i hvor stor grad der bliver ansat nye medarbejdere i iværksættervirksomhederne.

Også her er sammenligningen sket på basis af forskellen indenfor og mellem de to treårsperioder 2001-04 og 2004-17.

Iværksættere over 25 år havde i 2004 skabt 1,9 årsværk i gennemsnit, mens virksomhederne i 2017 havde et snit på 1,7 årsværk. Altså 0,2 årsværk færre mellem perioderne.

Iværksættere under 25 år havde i samme år skabt færre antal årsværk pr. overlevede virksomhed, men deres udvikling indikerer en større fremgang.

I 2004 skabte de 0,8 årsværk pr. overlevede virksomhed, mens det i 2017 var vokset til et gennemsnit på 1,3 årsværk.

Iværksættere over 25 år har været bedre til at skabe jobs, men dem under 25 år har oplevet en relativ større fremgang, en tendens, der gør sig gældende i alle landets fem regioner.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.