Erhverv

Den danske it-branche slår rekorder

Lige inden coronakrisen for alvor slog igennem, nåede den samlede danske it-branche både at sætte rekord på omsætning og eksport.

Natasha Friis Saxberg er adm. direktør i brancheforeningen IT-Branchen med flere end 700 medlemmer. Arkivfoto: Kenneth Lysbjerg Koustrup/Ritzau Scanpix

I første kvartal af 2020 omsatte de danske it- og televirksomheder samlet set for 63,2 mia. kr. og dermed står den tidligere omsætningsrekord på 61,4 mia. kr. fra tredje kvartal sidste år for fald.

Det viser nye tal fra Dansk Erhverv og Danmarks Statistik.

»Branchen er startet 2020 utroligt stærkt, og man kan mærke, at der både i det private erhvervsliv og i det offentlige er fart på digitaliseringen. På tværs af samfundet bliver der i den grad bliver investeret i nye løsninger og teknologier, hvilket tegner godt for fremtiden,« siger Natasha Friis Saxberg, adm. direktør for interesseorganisation IT-Branchen, i en pressemeddelelse.

Og det er ikke bare herhjemme, at de danske it- og televirksomheder viser muskler.

Eksporten i årets tre første måneder udgjorde knap 21 mia. kr., så en tredjedel af branchens samlede omsætning nu kommer fra it-løsninger leveret udenfor landets grænser.

Det er også en ny rekord.

»Det er især indenfor engroshandel og it-konsulentydelser, at Danmark står stærkt, og der er helt klart en efterspørgsel efter dansk viden omkring it-løsninger og forretningsdigitalisering,« siger Natasha Friis Saxberg.

Den øgede omsætning har desuden bevirket, at beskæftigelsen i branchen nu udgør næsten 95.000 ansatte på fuldtid, hvilket er en stigning 3.400 personer på et år, hvor det især er områderne softwareudvikling og tele, som har oplevet en medarbejdervækst på henholdsvis 7,3 og 6,7 pct., hvilket skal ses i lyset af den generelle tilgang i it-branchen på 3,7 pct.

De nye rekordtal dækker kun en halv måned med coronakrise, så den negative effekt kan endnu ikke ses på branchetallene.

En rundspørge blandt IT-Branchens medlemmer tyder på, at de næste rekorder ikke ligger lige for, selv om coronakrisen både har givet med- og modvind.

I maj måned oplyste halvdelen, at de havde oplevet et fald i omsætningen, mens 30 pct. meldte om en stigning af omsætningen. Samtidig fortalte lige over hver tredje af it-virksomhederne, at de forventede at have færre medarbejdere i slutningen af året som en konsekvens af krisen.

»Der er ingen tvivl om, at coronakrisen vil påvirke virksomhederne, og at nogle vil blive ramt hårdere end andre. Hvor hårdt, virksomhederne bliver ramt, kan vi først se den fulde effekt af senere på året. Men der er ingen tvivl om, at det nu handler om hurtigst muligt at få gang i hjulene igen, så vi kommer tilbage på sporet igen,« siger Natasha Friis Saxberg.

BRANCHENYT
Læs også