Erhverv

Ambus kursridt sikrer topchefen tocifret milliongevinst

Ambus vilde kursridt blev indledt med panikkøb fra hospitalerne, men måske var der mere bund i det. Nu står Ambu over for en afgørende godkendelse.

Artiklens øverste billede
Juan Jose Gonzalez, adm. direktør i Ambu, har ændret strategien ganske kraftigt, siden han i midten af maj 2019 overtog efter Lars Marcher. Foto: Carsten Snejbjerg

Ambu-aktien er sendt på himmelflugt, og det kommer i den grad topchef Juan Jose Gonzalez og selskabets øvrige aktionærer til gode.

Juan Jose Gonzalez selv ser nemlig ud til at have ramt plet, efter at han i sommeren 2019 ad flere omgange købte bunkevis af Ambu-aktier.

På bare et år har han således mere end fordoblet sin egen investering og står med dagens kurs til en gevinst før skat på 22 mio. kr.

Det viser beregninger, Finans har foretaget på baggrund af indberetninger til Finanstilsynet.

Siden sin officielle tiltrædelse den 15. maj 2019, har Juan Jose Gonzalez ad tre omgange købt stort op i selskabet. Det skete første gang den 18. juni 2019, næste gang den 25. juni 2019 og senest den 22. august 2019.

Det sidste store aktiekøb fandt sted i forbindelse med selskabets store kursnedtur som følge af endnu en nedjustering. Samlet set har han købt aktier for lige knap 15 mio. kr. De aktier er med dagens kurs lige over 37 mio. kr. værd.

Det seneste år er tingene imidlertid i den grad vendt rundt. Coronakrisen har hjulpet godt til, men sideløbende har topchefen over for omverdenen kunnet vise, at strategien ser ud til at virke.

Under coronakrisens første del tog kursstigningen for alvor fat som følge af mange hospitalers ”panikindkøb.”

En af de store fordele ved Ambus endoskoper er, at det er ’brug og smid væk’, hvorfor der ikke er risiko for, at patienter smitter hinanden som følge af særligt mangelfuld rengøring. På fagsprog omtalt om krydssmitte. En debat, der kun er blevet mere relevant under coronakrisen.

Derudover er Ambu kendt for bl.a. at lave ansigtsmasker, der typisk bruges i forbindelse med bedøvelser. Det danske medicoselskab laver også de tilhørende slanger.

Det er imidlertid næppe kun ”panikindkøb”, der har sikret Ambu en massiv stigning på børsen. Produkterne er nemlig rent faktisk blevet brugt, hvilket betyder, at det hele altså ikke blot har været lageropbygning.

Det har også betydet, at Ambu på den måde har fået sparket en dør ind til en lang række nye kunder, som måske tidligere har været afvisende over for at adoptere tankegangen om, at engangsudstyr er fremtiden.

Endelig står Ambu over for en enorm vigtig godkendelse hos de amerikanske sundhedhedsmyndigheder, FDA, der forventes at komme enten i juli eller i august, nemlig selskabets længe ventede duodenoskop.

Meget forsimplet kan man sige, at Ambu indledte succesen med at producere billige plasticdimser på fabrikker i Kina og Malaysia. Herunder bl.a. genoplivningsposer og Larynx-masker, der bruges til at sikre fri luftveje.

Det er efterfølgende blevet suppleret med endoskopet aScope, der bruges til helt simple undersøgelser af patienters øvre luftveje.

Næste skridt blev et stort anlagt partnerskab med Coloplast inden for urinvejsundersøgelser. Produktet Isiris er blevet solgt siden december 2015, men hverken Coloplast eller Ambu har på noget tidspunkt oplyst salgstal.

Nu venter så en endnu mere kompliceret øvelse, når selskabet vil udvikle udstyr til mave-tarm-undersøgelser, hvor det kommende duodenoskop spiller en helt afgørende rolle.

Flere analytikere vurderer over for Finans, at forventningerne til den kommende godkendelse af det produkt, er noget af det, der har drevet kursen op.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.