Erhverv

Teslas aktiebonanza kan sikre Elon Musk ny kæmpegevinst

På kort tid er Elon Musk klatret mod toppen af listen over verdens rigeste - og efter flere ugers aktiestigninger i Tesla kan en bonusaftale fra 2018 potentielt hive ham endnu længere op.

Elon Musk har mulighed for at tjene mange milliarder dollars på sin bonusaftale med Tesla. Foto: AP/Mark Lennihan

Tesla-stifteren Elon Musks bonusaftale med sit eget selskab har været en lukrativ affære – og nu ser det ud til, at den excentriske tech-entreprenør inden for den nærmeste fremtid kan blive forgyldt yderligere.

For efterhånden som Tesla-aktien de seneste uger er skudt i vejret, nærmer Elon Musk sig næste trin i bonusaftalen, som kan sikre ham milliarder af dollars i aktieoptioner.

Det skriver nyhedsbureauet Reuters.

Over de seneste uger er Tesla-aktien steget med mere end 40 pct., hvilket har fået bilfirmaets markedsværdi til at nå 259 mia. dollars. På samme tid har den gennemsnitlige markedsværdi over 6 måneder nået 138 mia. dollars.

Hvis Tesla inden for det næste stykke tid opnår en gennemsnitlig markedsværdi på 150 mia. dollars, vil det indløse det andet trin ud af 12 trin i bonusaftalen fra 2018, der giver Elon Musk mulighed for at købe et stort antal aktier i selskabet.

Kort sagt vil Elon Musk få mulighed for at købe 1,69 mio. Tesla-aktier til 350 dollars pr. stk. Med den nuværende kurs på næsten 1.400 dollars vil Elon Musk i teorien kunne hjemtage en gevinst på næsten 1,8 mia. dollars, hvilket svarer til ca. 11,8 mia. kr., ved at sælge aktierne.

Det er ikke længe siden, at Elon Musk fik mulighed for at indløse første trin af sin efterhånden lukrative bonusaftale. Ligesom ved næste trin fik stifteren mulighed for at købe 1,69 mio. aktier til en lav kurs.

På det tidspunkt var aktieoptionen 700 mio. dollars værd, men værdien er øget i takt med, at aktierne er steget i værdi. Hvis Elon Musk vel at mærke gør brug af bonusaftalen og sælger aktierne fra begge trin, vil den samlede profit i teorien lyde på 3,5 mia. dollars eller 23 mia. kr.

Men der er vel at mærke tale om optioner, hvorfor Elon Musk selv må beslutte, om han vil købe aktierne.

Optionerne er gyldige i op til fem år, og vælger han at indløse dem, må Tesla-direktøren ikke sælge sine aktier, før der er gået yderligere fem år. Udover målene om markedsværdi skal en række nøgletal også opfyldes.

Den 48-årige Elon Musk er ifølge Bloomberg Billionaires Index verdens 12. rigeste person med en formue på omtrent 63 mia. dollars, hvilket svarer til 416 mia. kr. Før han opnåede første bonus i maj, lå han på en 22. plads.

Formår Elon Musk at indløse de sidste 11 dele af bonusaftalen i løbet af dette årti, vil han med stor sandsynlighed blive verdens rigeste mand.

BRANCHENYT
Læs også