Serier

Godt nyt fra England: Lovende forsøg med vaccine og kur mod Covid-19

Jagten på en vaccine og en kur mod den frygtede Covid-19 fortsætter for fuld styrke.

Corona rammer verden
Der arbejdes intenst over hele verden for at finde en vaccine og en kur mod Covid-19. Flere resultater tegner nu yderst lovende. Tegning: Rasmus Sand  Høyer

En god nyhed kommer sjældent alene, siges der. Og at der mandag er meldinger om gode resultater med både en vaccine og en kur mod Covid-19, er i hvert fald to gode nyheder.

Først vaccinen, der er blevet til i samarbejde mellem de berømte universitet i Oxford og medicinalgiganten, AstraZeneca. Resultaterne er netop blevet offentliggjort i det medicinske tidsskrift The Lancet.

Vaccinen, der har fået det langt fra mundrette navn ”ChAdOx1 NCoV-19”, er blevet testet på over 1.000 personer i fase 1. En vaccine skal gennem tre faser for at blive godkendt.

Det er en kombination af antistoffer og såkaldte dræberceller, der måske kan holde virussen væk. En af de mere kritiske faser ved udvikling af en sådan vaccine er, om den yder tilpas beskyttelse, hvis man bliver udsat for smitte flere gange.

Det vurderes, at der er i øjeblikket er mindst 100 forsøg over hele verden på at udvikle en effektiv vaccine.

Det er urealistisk, at en vaccine vil virke på alle. Derfor forskes der også i en kur. Et af de biotekfirmaer, der gør det, er britiske Synairgen.

Ifølge Synairgen har forsøg vist, at risikoen for at udvikle alvorlig Covid-19 falder med 79 pct. med præparatet, der har fået det foreløbige navn: ”SNG001”.

Der er tale om et anonymiseret forsøg med 101 patienter. En del af dem fik placebo-medicin - resten det nye stof.

Det er en blanding af interferon og naturlig proteinstof, der gør tricket. Hovedmålet med kuren er at forhindre, at patienterne ender i respirator.

Efter offentliggørelsen af resultaterne har den britiske investeringsbank FinnCap tredoblet sit kursmål på Synairgen fra 120 til 360 pence.

Resultaterne omtales af CNBC.

Læs også
Top job