Erhverv

Danmark går forrest på biograflærrederne - nu kommer Hollywood først til os

Coronakrisen og fortsat lockdown i Hollywoods hjemland giver udenlandske biografer forspring i nye filmudgivelser.

Disneys Mulan er en af de film, der den seneste tid er blevet udskudt som følge af coronavirus og deraf lukkede biografer. Foto: FREDERIC J. BROWN // Ritzau Scanpix

Biograferne i USA er lukket, mens landet fortsat er hårdt ramt af corona. Og det giver andre lande mulighed for at være først med de nyeste film på det store lærred. Giganter som Disney og Warner Bros. vil i højere grad satse på udenlandske biografer, når de nyeste film skal vises i fremtiden.

Det skriver Financial Times.

Warner Bros har af flere omgange udskudt premieren på filmen Tenet, der har kostet 200 mio. dollars, svarende til 1,2 mia. kr. Filmen skulle have været selskabets første post-lockdown, men i takt med, at smitten i USA fortsat er høj og biografer stadig skal holde lukket, så vil Warner Bros. i stedet »satse på markeder, der er klar,« skriver Financial Times.

Filmproducenter har også haft biografsucceser i andre lande for øje i den seneste tid. Mens den koreansksprogede film Peninsula indtjente 20 mio. dollars i biografindtægter, har premieren på den amerikanske genindspilning af filmen Little Women i Danmark også klaret sig enormt godt - selvom filmen som følge af corona først er kommet i de danske biografer et halvt år efter verdenspremieren.

Ifølge Tim Richards, der er administrerende direktør i biografkæden Vue International, er succesen i Danmark bevis på, at der stadig er en utroligt høj efterspørgsel på nye film.

»Konsensus i branchen er, at tallene matchede det vi så før corona. I øjeblikket kan vi se, at tallene lige nu i Danmark rammer 90 procent af det treårige gennemsnit, vi så før corona,« siger Tim Richards til FT.

Disney har også udskudt sin premiere på filmen Mulan, der ellers skulle have været i biograferne d. 21. august. Filmen var ellers en af de, der for alvor skulle kickstarte genåbningen af biografer. Det er endnu uvist, hvor længe Disney har tænkt sig at udskyde premieren.

Læs også
Top job