Erhverv

Bekymring trods rekordoptag på videregående uddannelser

Antallet af unge, der vil være lærer eller pædagog, er langtfra tilstrækkeligt, er vurderingen fra professionshøjskolerne.

Mikkel Rabjerg Bai fra Horsens har søgt ind på ingeniøruddannelsen i Horsens. »Jeg har altid været naturvidenskabeligt interesseret og gerne villet noget med det,« siger han. Foto: Casper Dalhoff

Med næsten 70.000 nye studerende bliver der i år optaget rekordmange på landets videregående uddannelser.

Men selv om der i år bliver optaget 9 pct. flere studerende på de tekniske og naturvidenskabelige uddannelser og flere studerende på de såkaldte velfærdsuddannelser som lærer, pædagog og sygeplejerske, så er jublen ikke entydig på alle uddannelsesinstitutioner.

For Stefan Hermann, formand for Rektorkollegiet på de danske professionshøjskoler, er det ikke nok, at antallet af nye studerende på lærer- og pædagoguddannelsen flytter sig med henholdsvis 6 og 2 pct.:

»Det tyder på flere kvalificerede ansøgere. Dog rykker det ikke på, at der skal langt flere kvalificerede ansøgere til navnlig lærer- og pædagoguddannelsen, hvis vi skal møde behovene. Det er ekstremt lidt i forhold til behovet.«

Vi er kommet et godt stykke i den rigtige retning, men den positive bevægelse må ikke stoppe nu.

Mette Fjord Iversen, underdirektør hos Dansk Industri

Stefan Hermann understreger, at der er hundredvis af ledige pladser på de to uddannelser.

Anders Bjarklev, formand for Rektorkollegiet på de danske universiteter, hæfter sig ved, at flere end 10.686 kvalificerede unge bliver afvist, og at halvdelen af dem kun har søgt én uddannelse.

»Det er en ærgerlig udnyttelse. Der er jo stadig ledige pladser rundtomkring,« siger han.

Hos Dansk Industri vurderer underdirektør Mette Fjord Sørensen, at der i fremtiden vil være job til de 1.380 ekstra unge, der er blevet optaget på f.eks. uddannelserne inden for ingeniørvidenskab, matematik og fysik.

»Vi er kommet et godt stykke i den rigtige retning, men den positive bevægelse må ikke stoppe nu,« siger hun.

Også uddannelses- og forskningsminister Ane Halsboe-Jørgensen glæder sig over rekordoptaget. Dog er der stadig en opgave med at få flere til at læse til pædagog og lærer, ikke mindst i hovedstadsområdet, anerkender hun.

»Det er fag med meget stor mening, hvor man kan gøre en stor forskel for mange mennesker,« siger hun.

BRANCHENYT
Læs også