Erhverv

Topchefer og investorer frygter nyt corona-tilbageslag

Erhvervsledere fra både industrien, detailhandlen og hotelbranchen har indstillet sig på hård og langstrakt coronamodvind. En genopblusning truer med at torpedere hotel- og restaurationssektoren på et kritisk tidspunkt.

Artiklens øverste billede
Matas har udarbejdet en drejebog for, hvordan organisationen skal reagere, hvis der kommer en ny bølge af corona-nedlukninger, fortæller adm. direktør Gregers Wedell-Wedellsborg. Foto: Gregers Tycho

Coronakrisen vil skabe massive udfordringer for dansk erhvervsliv i lang tid endnu, og erhvervsledere fra en stribe sektorer forbereder sig på nye tilbageslag.

Risikoen for en genopblussen af virussen og nye nedlukninger tvinger virksomheder til strategiskift og hårde opbremsninger, og for udsatte brancher som hoteller og underholdning kan nye corona-problemer blive kritiske.

»Jeg tror overordnet, man skal forberede sig på, at der kommer en anden bølge. Vi forbereder os på alle udfaldsrum. Alt fra at den kommer som en krapsø (kraftige bølger, der kommer hurtigt efter hinanden, red.) til at den kommer som en serie mindre bølgeskvulp,« siger Gregers Wedell-Wedellsborg, adm. direktør i Matas.

Meldingen fra en række topchefer er, at man ikke forventer, at en ny bølge af corona-nedlukninger bliver lige så voldsom som første bølge, men at virksomhederne er nødt til at forberede sig på alle scenarier.

Vi forbereder os på alle udfaldsrum.

Gregers Wedell-Wedellsborg, adm. direktør i Matas

Eksempelvis har Matas udarbejdet en drejebog, som skitserer, hvordan organisationen skal reagere i tilfælde af en anden bølge.

Også blandt industrivirksomheder har man indstillet sig på en lang periode med usikkerhed om virussen og dens effekt på samfundet.

»Den usikkerhed er der stadigvæk. De fleste skal se, hvor vi ender henne i år, og når man så begynder at lave budgetterne for 2021 i efteråret, så begynder man at se, hvor man trykker på speederen eller letter på bremsen,« siger Bjarne Moltke Hansen, bestyrelsesformand for industrikoncernerne Aalborg Portland og Bladt Industries.

Aktuelt stiger smittetallene i flere europæiske lande, bl.a. Spanien og Tyskland, og også i resten af verden. Og der er udtalt bekymring for nye nedlukninger.

»Vi er i den grad bekymrede for, at vi får en opblussen i smitten, og særligt, hvis vi mod vores forventning får en total nedlukning. Det tror vi dog ikke er sandsynligt, da vi er langt mere forberedte på det nu end første gang. Men en opblussen kan betyde, at genoplukningen bliver forsinket, og at den økonomiske genopretning tager længere tid,« siger Henrik Franck, investeringsdirektør i kapitalforvaltningsselskabet Formuepleje.

Hotelsektoren er blandt de brancher, der er hårdest ramt af coronakrisen, og her frygter man et efterår med udløbne hjælpepakker og eskalerende coronaproblemer.

»September er den travleste konferencemåned hele året. Det er en travleste erhvervsmæssige del af hotelbranchen, og den er i limbo lige nu, for dels mangler man alle udlændingene, dels er der meget uro om konferencedelen,« siger Søren Faerber, adm. direktør i Danmark i Nordens største hotelkæde, Scandic Hotels.

Vi er i den grad bekymrede for, at vi får en opblussen i smitten, og særligt, hvis vi mod vores forventning får en total nedlukning.

Henrik Franck, investeringsdirektør, Formuepleje

Søren Faerber henviser til, at EU-kommissionen har signaleret, at afstandskrav og forsamlingsbegrænsninger bliver en ny normal, og at der derfor ikke længere skal være kompensationspakker.

»Sådan en udtalelse kan skræmme livet af mig. Så er der en del af restaurationsbranchen, hotelbranchen, oplevelsesbranchen, koncerter, events, konferencemarkedet, som ikke er der næste år,« siger han.

Top job

Forsiden lige nu

Anbefalet til dig

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver abonnement

Med et abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læselisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.

Du kan ikke logge ind

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, men vi har sørget for, at du har adgang til alt vores indhold, imens vi arbejder på sagen. Forsøg at logge ind igen senere. Vi beklager ulejligheden.

Du kan ikke logge ud

Vi har i øjeblikket problemer med vores loginsystem, og derfor kan vi ikke logge dig ud. Forsøg igen senere. Vi beklager ulejligheden.