Erhverv

Koda: Google vil fjerne dansk musik fra YouTube

Google truer med at fjerne dansk musik fra YouTube efter strandede forhandlinger med Koda.

Foto: AP.

Google vil angiveligt fjerne store dele af dansk musik fra YouTube.

Det hævder i hvert fald Koda, som administrerer rettigheder for komponister og sangskrivere, i en pressemeddelelse.

Dermed står den danske musikbranche potentielt til at miste en af de helt største musikplatforme i verden.

Google har ifølge Koda torsdag meddelt, at Kodas medlemmer ikke vil få deres indhold vist på platformen, indtil en ny aftale mellem de to er på plads.

Parterne forhandler i øjeblikket om en ny aftale om brug af musik på YouTube, efter at den nationale aftale udløb i april.

Google har dog nu ifølge Koda, som betingelse for en ny midlertidig aftaleforlængelse, krævet, at de penge, som komponister og sangskrivere får for YouTubes brug af musik, reduceres med knap 70 procent.

"Det er ikke nogen hemmelighed, at vores medlemmer igennem mange år har været stærkt utilfredse med betalingsniveauet på YouTube," siger Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen, i en kommentar, og tilføjer:

"At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse, forekommer nærmest bizart."

Koda vil ikke acceptere reduceringen, og Google har altså nu på egen hånd besluttet, at Kodas medlemmer ikke kan få deres indhold vist på YouTube, indtil en ny aftale er på plads.

Koda, som er en medlemsejet forening, har ca. 40.000 medlemmer. Den varetager rettigheder for både danske og udenlandske rettighedshavere gennem et samarbejde med udenlandske søsterorganisationer.

Dan Chalmers, der er direktør for YouTube Music i Europa, siger i et skriftligt svar til Ritzau Finans, at Koda beder om væsentligt mere, end der betales andre steder i verden:

"Og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere. Og uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark."

"Men vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube," tilføjer han i sin kommentar.

Læs også
Top job