Erhverv

Nyt fly skal flyve tre gange lydens hastighed

Det britiske selskab Virgin Galactic er ved at udvikle et nyt fly, der bliver endnu hurtigere end Concorden.

Det nye supersoniske fly har ligheder med forgængeren Concordens klassiske design.  Foto: Virgin Galactic

Travle rejsende har udsigt til at få kappet en god bid af rejsetiden på langdistanceruter i fremtiden. Lige nu arbejder selskabet Virgin Galactic nemlig på at udvikle et supersonisk fly, der kan flyve med tre gange lydens hastighed, og det fremtidige design er netop blevet offentliggjort. Det fortæller det amerikanske nyhedsmedie CNN.

Til sammenligning fløj Concorde, der blev taget ud af drift i 2003, med det dobbelte af lydens hastighed.

Foreløbig er designet altså klart, og selskabet har fået grønt lys af myndighederne til at fortsætte arbejdet. Der er tale om et strømlinet og forholdsvis lille fly med plads til mellem 9 og 19 passagerer, der skal kunne nå en flyvehøjde på ca. 18 kilometer.

Nu venter næste fase i udviklingen, hvor flyets motor og styring skal matche kravene til hurtighed, ligesom udfordringer som udledning, støj og vedligeholdelse skal overvindes.

Bæredygtighed i fokus

Når det gælder udviklingen af flyets motorer, har Virgin Galactic indgået et samarbejde med Rolls-Royce, der også stod bag Concordes motorer. Som noget nyt bliver bæredygtighed i højere grad tænkt ind i processen, og det forventes ifølge en pressemeddelelse fra Virgin Galactic at kunne sætte skub i udviklingen inden for den øvrige flyindustri.

»Vi er glade for at samarbejde med det innovative hold hos Rolls-Royce, idet vi stræber efter at udvikle bæredygtige, banebrydende fremdriftssystemer til flyet, og vi er glade for at samarbejde med FAA (Federal Aviation Administration, red.) for at sikre, at vores design kan få praktisk betydning fra starten. Vi har gjort store fremskridt indtil videre, og vi ser frem til at flytte grænserne inden for højhastighedsrejser,« siger chief space officer George Whitesides fra Virgin Galactic i en pressemeddelelse.

Det ligger endnu ikke fast, hvornår flyet forventes klart til at komme på vingerne. Virgin Galactic, der også arbejder på at kunne sende turister ud i rummet, er en del af Virgin Group, som er startet af milliardæren Richard Branson.

BRANCHENYT
Læs også