Erhverv

Blev selvstændig som 53-årig: »Jeg skal ikke sidde på plejehjemmet og fortryde, at jeg ikke startede min egen butik«

På tiende år sælger Hanne Purup designlamper fra Frederiks Allé i Aarhus. En opfordring fra kunderne fik hende til at vælge livet som selvstændig.

Den aarhusianske lampebutik Lystorvet har til september 10-årsjubilæum. Hanne Purup glæder sig over, at hun fortsat har flere tilbagevendende kunder, der søger hendes butik, når der skal ny belysning i hjemmet. Foto: Brian KArmark Den aarhusianske lampebutik Lystorvet har 10-årsjubilæum. Lampen, som Hanne Purup har fået lov at sælge i forbindelse med sit jubilæum. Foto: Brian Karmark Den aarhusianske lampebutik Lystorvet har 10-års jubilæum. Indehaver Hanne Purup fotograferet i butikken.

I den gamle bankbygning på Frederiks Allé i Aarhus har 63-årige Hanne Purup til september solgt designlamper i 10 år. En beslutning, hun på ingen måde har fortrudt.

Faktisk sætter den aarhusianske erhvervskvinde stor pris på, at de mange faster kunder, som hun med mere end 40 års erfaring inden for branchen har opbygget, skubbede på for til sidst at få hende til at starte sin egen forretning.

Nogle gange er jeg måske lidt skrap. Men mange gange køber folk med øjet, fordi de kan lide en bestemt lampe.

Hanne Purup, indehaver af Lystorvet

»Med tiden var der flere, som spurgte, hvorfor jeg ikke startede mit eget. Det fik mig til at tænke over det, og stille og roligt føltes det som det rigtige at gøre,« siger Hanne Purup, der er indehaver af Lystorvet og bl.a. tidligere har været ansat i den aarhusianske kæde Lysmesteren, hvor også Lystorvet var tilknyttet de første år.

Vil ikke fortryde

Til trods for at efterdønningerne fra finanskrisen fortsat spøgte, og alderen heller ikke passede til den typiske iværksætterprofil, da den dengang 53-årige erhvervskvinde på kundernes opfordring besluttede sig for at starte egen butik i det bevaringsværdige lokale på Frederiksbjerg, så var hun sikker på, at det nok skulle gå. Også selv om lysforretningens produkter endte med at være i den »dyre ende« midt i Aarhus C.

»Jeg skal ikke sidde på plejehjemmet og fortryde, at jeg ikke prøvede at starte min egen butik. Derfor kastede jeg mig ud i det, og det er jo gået meget godt,« siger Hanne Purup.

Hun fortæller, at Lystorvet i dag har flere tilbagevendende kunder og oplever »stor repons« fra de handlende, der er bosat i byen, kommer langvejs fra eller spotter lamper i køen i morgentrafikken på den aarhusianske allé.

Tør sige sin mening

Præcis hvad Hanne Purup har ramt med sin lokale lampebutik i en tid, hvor stort set alt kan klikkes hjem fra internettet med rabat og lynhurtig levering, er dog svært at sætte fingeren på. Hvis den erfarne lampeforhandler selv skal komme med et bud, så er det hendes mangeårige erfaring og et serviceniveau, der ikke kan fås digitalt.

»Nogle gange er jeg måske lidt skrap. Men mange gange køber folk med øjet, fordi de kan lide en bestemt lampe, men hvis den ikke passer til dem, er jeg ikke bleg for at sige, at det ikke er den, de skal have. Det handler om at finde ud af, hvad der passer til kundernes behov. Jeg siger min mening, og det synes jeg, at kunderne sætter stor pris på. Du skal ikke købe en lampe til 8.000 kr. og så ikke være glad for den,« siger Hanne Purup, der ud over byens kunder også oplever, at folk fra bl.a. Skagen, Aalborg, Sønderborg og Aabenraa vender tilbage med alt fra hustegninger og indretningsidéer for at handle hos Lystorvet.

»Så jeg må da gøre noget rigtigt,« griner hun.

I forbindelse med Lystorvets 10-årsjubilæum har Hanne Purup fået lov til at sælge en særlig lampe af mærket Le Klint, som hun selv har opfordret firmaet til at producere. Lystorvet bliver eneforhandler på den nye udgave af lampen, som bliver i sortbejdset egetræ med hvid skærm.

»Det er så smuk en lampe, og jeg forventer mig meget af den. Det er en god gammel klassiker, som, jeg tror, rammer særligt den yngre målgruppe,« siger hun, der håber at kunne blive i branchen nogle år endnu.

»Men jeg skal ikke blive ved, indtil jeg er hverken 70 år eller 80 år. Så et eller andet skal der ske på et tidspunkt. Men så længe jeg ikke fejler noget, og jeg synes, at det er sjovt, så kører vi lidt endnu,« siger Hanne Purup, der har en god mavefornemmelse med at skulle »videre«, hvis den rette overtager kommer.

BRANCHENYT
Læs også