Serier

Afstand og nul natteliv: Misbrug af dankort er styrtdykket under corona

Misbrugsniveauet for dankort har været usædvanligt lavt de første seks måneder af 2020.

Corona rammer verden
Dankorttyvene har haft svære vilkår under coronanedlukningen. Arkivfoto: Jens Dresling/Ritzau Scanpix

Når myndighederne prædiker afstand, og ingen hænger i barerne, gør det livet besværligt for dankorttyve.

Det viser tal fra Nets, som konstaterer, at misbruget af dankort i første halvår af 2020 er på det halve af samme periode sidste år. I perioden januar til og med juni lykkedes det således tyve at stjæle 3,6 mio. kr. fra stjålne dankort, mens udbyttet lå på 8 mio. kr. i første halvdel af 2019.

»Det skyldes selvfølgelig nogle af de afledte effekter af coronanedlukningen. Tidligere har man måske været lidt uforsigtig i nattelivet, og så har tyvene afluret koden og stjålet kortet. Nu gør corona, at vi holder afstand, og nattelivet har ikke været eksisterende, så mulighederne for at aflure koden i fysisk handel har været væk,« siger Jeppe Juul-Andersen, direktør i Nets med ansvar for dankort.

Ekstremt lavt

Han bemærker, at også misbrug af dankort på nettet har oplevet en markant nedgang. Mens tyve lænsede dankort for knap 9,8 mio. kr. i første halvår af 2019, hed tallet næsten 5,3 mio. kr. i samme periode i år.

»Misbrug af dankort har været på en stejl nedadgående kurve de seneste to-tre år. Nu kan vi konstatere, at corona har betydet, at vi næsten er på nul. Det er helt ekstremt lavt,« lyder det fra Jeppe Juul-Andersen, som henviser til, at misbruget udgør 0,3 promille af kortforbruget.

Han erkender dog, at der formentlig ikke er tale om en permanent situation.

»Det misbrugsniveau, som vi er nede i, tror vi desværre ikke, at vi kan holde, så vi forventer, at det vil stige en smule igen.«

Årsagen til det generelle fald i dankortsvindlen skyldes ifølge Jeppe Juul-Andersen flere ting. Bl.a. har man siden 2017 skullet bekræfte netkøb for over 450 kr. med en sms-kode, derudover betyder kontaktløsfunktionen, at man kun sjældent behøver at indtaste sin kode.

Læs også
Top job