Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Modeindustrien: Vi taber 10-15 pct. i 2020

Coronakrisen præger fortsat på alle måder den danske modebranche. Optimismen er dog steget siden maj i takt med øget salg.

Corona rammer verden
Coronakrisen præger høj grad tøjindustrien, der også netop nu gennemfører den halvårlige modeuge i København. Arkivfoto: Stine Bidstrup.

Selvom tingene ser bedre ud nu salgsmæssigt end i foråret, vil coronakrisen alligevel komme til at koste den danske tøjbranche dyrt.

Det fastslår erhvervsorganisationen Dansk Mode & Textil baseret på en analyse op til den igangværende modeuge i København – Copenhagen Fashion Week.

Pandemien og coronakrisen ramte i marts tøjbranchen hårdt, da salget stoppede pludseligt rundt om på markederne, i takt med at butikker lukkede i kampen mod den smitsomme virus. Det præger i høj grad også den danske modebranche, der har en stor eksportandel.

Siden maj er dele af salget atter kommet i omdrejninger, og det skaber en større tro på fremtiden end i foråret. Da viste en analyse blandt medlemmerne i Dansk Mode & Textil, at omsætningen samlet ville gå 30 pct. tilbage i år. En femtedel af virksomhederne under organisationen frygtede da direkte for deres eksistens.

Optimismen er større i den aktuelle analyse. Alligevel er der lagt op til, at 2020 vil give et markant milliarddyk.

»Vi forventer på nuværende tidspunkt, at branchens samlede omsætning vil falde 10-15 pct. i hele 2020. Det betyder, at den danske modebranche mister mellem 4,5 og 7 mia. kr. i omsætning, så det er fortsat meget alvorligt. Selvom der har været tegn på bedring siden maj,« udtaler Thomas Klausen, adm. direktør i DM&T, i en kommentar til analysen.

Eksporten har stor betydning for tøjbranchen. Baseret på de seneste tal for årets første seks måneder lyder vurderingen, at der indtil nu er tabt over 2 mia. kr. i salg til udlandet - sammenlignet med samme periode i fjor.

»Samtidig frygter vi en anden bølge, som kan sætte samfundet i stå igen. Det vil betyde et nyt tilbageslag for de virksomheder, som har gjort alt i deres magt for at klare sig igennem krisen,« mener Thomas Klausen.

Deloitte har netop i en analyse vurderet, at det danske detailled i modebranchen kan stå over for en periode med konkurser og lukninger, mår de statslige hjælpepakker udløber samt udskudt moms og skat - som konsekvens af coronakrisen - skal betales.

I tøjindustrien har en række virksomheder også måttet afskedige medarbejdere gennem foråret. Ifølge Thomas Klausen kan der komme flere til.

15 pct. af tøjvirksomhederne forventer i analysen, at de står over for alvorlige problemer med likviditeten den kommende tid.

»Selvom det er blevet bedre, skal det ikke være nogen hemmelighed, at branchen er dybt påvirket. Godt halvdelen af branchens virksomheder har været nødt til at afskedige medarbejdere. Det ser desværre ud til, at der vil komme flere i løbet af andet halvår, hvor 32 pct. af vores medlemmer forventer at skulle afskedige. Den her krise får betydning langt ud i fremtiden,« mener Thomas Klausen.

BRANCHENYT
Læs også