Erhverv

SpaceX bygger Starlink-satellitter i rekordhast

Elon Musks rumselskab, SpaceX, har store planer om et netværk af 12.000 satellitter, der skal forsyne jorden med lynhurtigt internet. Satellitterne bliver lige nu samlet 20 gange hurtigere end konkurrenternes.

SpaceX samarbejder med det amerikanske rumagentur NASA, når de opsender deres raketter fra Kenney Space Center i Florida. Foto: Joe Skipper/Reuters

Den amerikanske rigmand, Elon Musks, nyeste ambitioner når helt til rummet - helt bogstaveligt talt. Med selskabet SpaceX er planen at opsende 12.000 satellitter, der skal cirkulere omkring Jorden i en tråd efter hinanden. Produktionen af disse er en omstændelig affære. Alligevel er det lykkedes for SpaceX at producere hele 120 satellitter om måneden, 20 gange flere end konkurrenterne.

Det skriver CNBC.

Projektet hedder Starlink, og planen er, at satellitterne skal forsyne hele verdens befolkning med lynhurtigt internet direkte fra Jordens kredsløb. Indtil videre har det private rumfirma opsendt 600 satellitter, og servicerer allerede en række mennesker med internet i en test-fase, blot to år efter projektet blev igangsat.

Til sammenligning, så producerer konkurrenten, Iridium, som tidligere var den største satellitfabrikant, cirka seks af deres NEXT satellitter om måneden. Der er dog en forskel på de to selskabers produkter. Iridiums NEXT-satellit er cirka tre gange så stor som Starlink, men SpaceX bygger dem altså 20 gange hurtigere.

For SpaceX er udfordringen dermed ikke produktionen af Starlink-satellitten. Den ligger nærmere i at få opsendt satellitterne og dermed få dem sendt i kredsløb med Jorden. Selskabet har haft held med cirka en månedlig opsendelse af en raket fra deres Falcon 9 flåde, og i hver opsendelse kan SpaceX have cirka 60 satellitter ombord, ifølge CNBC.

SpaceX regner dog med, at de i fremtiden kan have hele 400 satellitter ombord på hver eneste opsendelse, hvilket kan forøge hastigheden markant.

Tidligere på året blev SpaceX den første private virksomhed nogensinde til at have astronauter i rummet. Det skete med opsendelsen af rumkapslen Crew Dragon d. 30. maj i år med Den Internationale Rumstation ISS som destination. De to amerikanske astronauter landede i sikkerhed på Jorden igen d. 3. august, da rumkapslen ramte ned i Den Mexicanske Golf ved Floridas kyst.

Læs også
Top job