Serier
Mine nyheder

Vi har ikke publiceret nogle artikler for nyligt i de emner, du følger. Søg efter andre emner her.

Du har ingen overvågninger endnu

Klik på ikonet for at overvåge
emner og journalister.

Carlsbergs driftsoverskud bedre end ventet i 1. halvår

Prognose for hele året er genoptaget med en forventning om et fald i driftsresultatet på 10-15 pct. i 2020.

Corona rammer verden
Carlsberg mærker at barer og restauranter var lukket ned i store dele af verden i løbet af første halvår. Men har alligevel klaret sig bedre end flere af konkurrenterne. Blandt andet fordi bryggeriet ikke er synderligt til stede på markederne i USA og Sydamerika. Foto: Reuters/Nigel Roddis/

Carlsberg leverede et resultat efter første halvår, der var noget bedre end både analytikere og investorer havde forventet.

Overskuddet før skat blev på 4,4 mia. kr. og driftsoverskuddet før særlige poster landede på 4,6 mia. kr. Her lå forventningerne på henholdsvis godt 3,7 mia. kr. og 4,2 mia. kr.

Carlsberg har tidligere suspenderet sine forventninger til hele året, men det bliver nu genoptaget med en prognose om et fald i driftsindtjeningen for hele året på mellem 10 og 15 pct.

»Men vi må understrege, at vores indtjeningsforventninger er behæftet med langt større usikkerhed end normalt, da udviklingen i coronakrisen, de forskellige landes indgriben, forbrugernes opførsel og makroøkonomien er svær at forudse,« siger koncernchef Cees ’t Hart fra Carlsberg i regnskabsmeddelelsen.

For aktionærerne var Carlsbergs første halvår opløftende på trods af nedgangen i forhold til året før.

Overskuddet efter skat og minoriteter - minoriteter er de aktionærer, der stadig er i nogle af Carlsbergs datterselskaber - blev på 2,8 mia. kr. Her lå gennemsnittet af analytikernes forventninger på 2,3 mia. kr.

I første halvår 2019 blev overskuddet efter skat og minoriteter på 3,1 mia. kr.

I Vesteuropa, som er Carlsbergs største region, faldt omsætningen med 14,7 pct. i første halvår og driftsoverskuddet faldt med næsten 21 pct.

Det skyldes blandt andet det såkaldte negative price/mix. Det vil sige, at man solgte færre dyre øl og flere øl til lavere pris.

Det er en blandt andet en konsekvens af, at mange barer og restauranter har været nedlukkede - det er typisk her at fortjenesten på øl er højere end i detailhandlen.

»Alle vores markeder er i større eller mindre grad påvirket af COVID-19-pandemien, men organisationen og vores ansatte har vist en enorm robusthed og fleksibilitet. Det har gjort det muligt for os, at have en stabil forretningsudvikling, hjælpe samfundet og støtte vores kunder. For at afbøde virkningen af lavere volumen og priser, har vi styrket vores fokus på omkostninger, cashflow og likviditet,« siger Cees ’t Hart.

I Asien faldt omsætningen med 13,5 pct., mens driftsoverskuddet ”kun” faldt med 2,2 pct. til godt 2,1 mia. kr.

Her kom det kinesiske marked tilbage i andet kvartal, mens markederne i Nepal, Indien og Malaysia blev hårdt ramt af restriktioner.

En anden forklaring på, hvorfor Asien-regionen har klaret sig nogenlunde helskindet gennem halvåret, er, at Carlsberg har formået at gennemføre store besparelser. Alene i andet kvartal reducerede det faldet i driftsoverskuddet til beskedne 1,3 pct.

I den sidste region som er Østeuropa oplevede Carlsberg en mindre stigning i salget målt i volumen, mens omsætningen faldt med 4,2 pct. målt i kroner.

Carlsberg er stærkt eksponeret mod detailhandlen i Østeuropa og har derfor ikke været så hårdt ramt af nedlukningen af barer og restauranter i den region.

Når driftsoverskuddet alligevel falder med 4,2 pct., så skyldes det en blanding af nedgangen i salget af dyrere øl og en forøgelse af markedsføringsomkostningerne for at forsvare og generobre markedsandele i Rusland.

Omsætningen for halvåret i hele Carlsberg Gruppen landede på 28,8 mia. kr. mod 33 mia. kr. i samme periode sidste år. Det er stort set på linje med forventningerne blandt analytikerne.

BRANCHENYT
Læs også