Maersk Drilling har sagt farvel til 30 pct. af de ansatte efter corona
Coronakrisen har skabt vanskelige tider i borerigindustrien i årets første seks måneder. Det har også ramt danske Maersk Drilling, der har været nødt til at finde nye besparelser.
Det har blandt andet betydet, at borerigselskabet har sagt farvel til omkring 30 pct. af de ansatte i perioden, fortæller Jørn Madsen, der er administrerende direktør hos Maersk Drilling.
- Det er altid en ubehagelig oplevelse. Selvfølgelig især for dem, det går ud over. Det er nu gået ganske ordentligt for sig, og der er også en forståelse hos de ansatte for, at når vi ikke har noget arbejde, så er det svært at beholde folk på løn, siger han, efter at selskabet har offentliggjort sit regnskab for første halvår fredag morgen.
Fyringerne til både lands og vands blev allerede annonceret i slutningen af april og i starten af maj, efter at coronapandemien og et kollaps i oliepriserne i løbet af foråret gjorde et indhug i den nuværende og fremtidige aktivitet i borerigsektoren.
I første halvår af 2020 faldt omsætningen hos Maersk Drilling, der blev noteret som et selvstændigt selskab i april sidste år, til 584 mio. dollar fra 623 mio. dollar i samme periode året før.
Samtidig dykkede driftsindtjeningen (EBITDA) før særlige poster til 186 mio. dollar fra 231 mio. dollar i de første seks måneder af 2019.
LEVERER PÅ LINJE MED DEN SENESTE PROGNOSE
På trods af de faldende resultater er topchefen tilfreds med det, koncernen har leveret i en periode, der har været præget af en lang række coronarestriktioner og annullerede kontrakter.
- Vi har været igennem en pandemi. Det har resulteret i, at vi har fået aflyst nogle kontrakter, men det resultat, vi leverer, er helt på linje med det, vi tidligere har givet guidance på.
- Pandemien har også betydet, at det har været sværere at flytte folk rundt, men alligevel har vi leveret til vores kunder, og vi har haft stort set fuld oppetid for vores rigge hele vejen rundt. På den måde er jeg faktisk tilfreds med det, vi leverer her, siger Jørn Madsen.
Omsætningen var i perioden positivt påvirket af højere dagsrater, som dog blandt andet skyldes gebyrer, som kunderne skal betale for at annullere kontrakterne før tid.
Omvendt har et fald i udnyttelsesgraden for selskabets borerigge på grund af netop aflyste kontrakter tynget omsætningen i perioden. Det er også årsagen til det samlede fald.
HAR SKUBBET OMKOSTNINGER VIDERE TIL KUNDERNE
Selv om virusbruddet har ført til rejse- og karantænerestriktioner verden over, så har Maersk Drillings drift af boreriggene i høj grad været upåvirket. Det har dog medført højere omkostninger i kvartalet.
- Hovedparten af dem har vi kunnet skubbe videre til kunderne. Der er nogle, vi ikke kan skubbe videre, men det er ikke noget, der som sådan påvirker regnskabet, siger topchefen.
Selv om indtjeningen tog et dyk i første halvår, er det helt på linje med Maersk Drillings egne forventninger, fortæller direktøren.
En række omkostningsbesparelser har også været med til at understøtte driftsindtjeningen. Det dækker blandt andet over de medarbejdere, som borerigselskabet så sig nødsaget til at sige farvel til i perioden.
- Vi har også været igennem en række besparelser for at modgå den nedgang, der har været i aktivitet. Alt i alt er vi på linje med det, vi forventede for halvåret, siger direktøren.
Han fortæller, at Maersk Drilling ikke offentliggør detaljerne af de opnåede besparelser, men at de kommer til at få en yderligere positiv effekt de kommende kvartaler.
- Vi kommer til at se, at omkostningsbesparelserne kommer til at slå ind fremadrettet. Så det er klart, at det vil få en positiv effekt, men detaljerne giver vi ikke, siger Jørn Madsen.
BESPARELSER OG EFFEKTIVISERING ER PÅ AGENDAEN HVER DAG
Ifølge topchefen har Maersk Drilling ikke konkrete planer om yderligere sparetiltag, men han kan ikke afvise, at der sættes flere initiativer i gang på et senere tidspunkt.
- I vores branche går det jo og og ned, og vi justerer løbende både op og ned, når der er et behov for det.
- Det er på agendaen hver dag i en virksomhed som vores at finde besparelser og at blive mere effektive, siger direktøren.
Maersk Drilling sluttede første halvår med at samlet underskud på 1534 mio. dollar, og det er markant større end underskuddet på 18 mio. dollar i samme periode sidste år.
Det skyldes en stor regnskabsteknisk nedskrivning på grund af de forværrede udsigter i branchen.
Det danske selskab har nedjusteret forventningerne to gange siden offentliggørelsen af årsregnskabet i februar, hvor selskabet på det tidspunkt spåede et driftsresultat på 400-450 mio. dollar i 2020.
Fredag fastholder Maersk Drilling den seneste prognose om at nå et driftsresultatet (EBITDA) før særlige poster på 250-300 mio. dollar.
/ritzau/FINANS