Erhverv

Dong-frasalg har været statens bedste forretning i nyere tid

Foto: Soren Kjeldgaard

Siden den danske stat i 2014 solgte en luns af det daværende Dong Energy til amerikanske Goldman Sachs, er selskabets markedsværdi eksploderet.

Staten ejer i dag Ørsted-aktier for 188 mia. kr. og har tjent 14 gange mere end amerikanerne, i hvad der - trods store folkelige protester - har vist sig at være regeringens bedste forretning i nyere tid.

Det skriver Berlingske Business.

I løbet af de seneste seks år er Ørsteds markedsværdi tidoblet til svimlende 375 mia. kr. - svarende til værdien af Mærsk, Danske Bank og Carlsberg tilsammen.

Og den enorme værdistigning har været særdeles gavnlig for den danske stat, som fortsat ejer 50,1 pct. af energiselskabet.

Alligevel skaber frasalget af 18 pct. af Dong stadig politisk splittelse i dag.

- Grundlæggende har Ørsted været et guldæg, der er en central spiller i den globale grønne omstilling. Det har været en fejl, at man solgte ud. Det kan man jo se med den succes, selskabet har haft, lyder det ifølge Berlingske Business fra Rune Lund, der er finansordfører for Enhedslisten.

Spørger man den daværende socialdemokratiske finansminister, Bjarne Corydon, er der dog ingen tvivl om handlens værdi.

- Den faktuelle realitet er, at det er den bedste forretning for staten i nyere tid, siger Bjarne Corydon til Berlingske Business.

- Hvis man skal sætte sagen meget på spidsen – og det skal man jo nogle gange – så er der nok ikke truffet nogen beslutning i Danmark, som har gjort mere reel gavn for klimaet de seneste 20 år, end at vi sørgede for, at Dong Energy fik finansiering til at leve sit grønne projekt ud i livet.

BRANCHENYT
Læs også