Erhverv

EU godkender milliardstøtte til SAS

Den danske og svenske stat har fået grønt lys til at skyde 8 mia. kr. ind i SAS.

Foto: Tariq Mikkel Khan.

EU-Kommissionen har godkendt en plan om statsstøtte til SAS for 8 mia. kr.

Det skriver kommissionen i en pressemeddelelse.

Beløbet er en brik i en større plan om at redde SAS, som er hårdt presset af coronakrisen. Planen inkluderer også nye kapitaltilførsler fra private investorer herunder en konvertering af obligationer til aktier.

»SAS spiller en nøglerolle i forbindelsen og økonomien i de skandinaviske lande. Som mange andre selskaber i luftfartsindustrien er SAS hårdt ramt af den aktuelle krise,« siger Margrethe Vestager, vicepræsident i EU-Kommissionen.

Danmark og Sverige vil skyde op imod 11 mia. svenske kroner (8 mia. kr.) ind i SAS, og ifølge Margrethe Vestager sikrer EU-godkendelsen, at skatteyderne bliver tilstrækkeligt kompenseret for den risiko de med hjælpepakken påtager sig.

Derfor er der ifølge hende ikke et problem i forhold til konkurrenceforvridning.

»Jeg glæder mig over, at private investorer deltager i planen, da det begrænser behovet for statsstøtte, samtidig med at det bidrager til gendannelsen af virksomheder, der er berørt af coronavirus-udbruddet,« siger Margrethe Vestager.

Danmark bidrager med broderparten af statsstøtten nemlig 4,33 mia. kr., mens den svenske stat stiller med 3,6 mia. kr.

EU-Kommissionens afgørelse kan læses her.

Den 30. juni i år fremlagde SAS sin plan for at overleve coronakrisen, som bl.a. omfattede støtte fra den danske stat.

»SAS er afgørende for både Skandinaviens og Danmarks internationale tilgængelighed, dansk eksport og erhvervsliv samt danske arbejdspladser. Jeg er derfor glad for, at regeringen sammen med alle Folketingets partier har valgt at bidrage til rekapitaliseringen af SAS,« sagde finansminister Nicolai Wammen i den forbindelse.

Læs også