Erhverv

Verdens største investor har tabt 190 milliarder under coronakrisen

Den norske oliefond kommer ud af første halvår med et tab på næsten 190 mia. norske kr. Fonden har dog stadig en værdi på mere end 10.000 mia. norske kr.

Screendump fra nbim.no. Beløbet på billedet afspejler ikke fondens aktuelle værdi.Den øjeblikkelige værdi af den norske oliefond tæller altid op og ned på forsiden af fondens hjemmeside.

Coronakrisen har gjort ondt på nordmændenes gigantiske oliepengetank.

Den norske oliefond, som er verdens største investor, har tabt næsten 190 mia. norske kr. i årets første seks måneder, viser det halvårsregnskab, som oliefonden har offentliggjort tirsdag.

Oliefonden, som formelt hedder Statens Pensjonsfond Utland og hører under Norges Banks investeringsafdeling, havde i første halvår et negativt afkast på 3,4 pct. svarende til 188 mia. norske kr.

Deler man halvåret op i kvartaler, tegner der sig til gengæld et billede af et elendigt første kvartal og stærkt andet kvartal.

»Der har været store udsving på aktiemarkedet i perioden. Året begyndte optimistisk, men stemningen på markedet ændrede sig pludselig, da coronavirussen begyndte at sprede sig globalt,« siger Trond Grande, der er konstitueret adm. direktør i Norges Bank Investment Management, der forvalter oliefonden.

I første kvartal, hvor coronakrisen ramte det globale aktiemarked med voldsom kraft, tabte oliefonden 1.350 mia. norske kr., svarende til et negativt afkast på 14,6 pct. Ser man alene på fondens aktieportefølje lød afkastet på -21,1 pct.

I andet kvartal har oliefonden faktisk haft et afkast på mere end 13 pct., hvilket svarer til 1.162 mia. norske kr. Det er dog stadig ikke nok til at indhente det tabte fra første kvartal, og derfor ender halvåret med et minus på 188 mia. norske kr.

Oliefonden havde ved udgangen af årets første seks måneder placeret 69,6 pct. af fondens aktiver i aktier. 27,6 pct. var investeret i obligationer og andre værdipapirer, mens 2,8 pct. var investeret i ejendomme.

I oktober sidste år nåede fonden en historisk milepæl, da værdien for første gang nogensinde rundede mere end 10.000 mia. norske kr.

Faktisk var 2019 en sandt jubelår for nordmændene, da oliefonden kom ud af året med et afkast på næsten 20 pct. svarende til 1.692 mia. norske kr.

Ved udgangen af juni var fondens værdi på 10.400 mia. norske kr.

BRANCHENYT
Læs også