Erhverv

Investorernes tro på FLSmidth vakler

FLSmidths værdi er sparket helt tilbage, aktien handles med stor rabat, og milliardkoncernen halter bagud i kapløbet om den bedste indtjeningsevne.

Thomas Schulz, adm. direktør i FLSmidth, har ikke skabt det momentum i forretningen, som investorer og analytikere havde håbet på, da han kom til i 2013. Foto: Nicolai Lorenzen

Aktiekursen er skudt i sænk, og konkurrenterne tjener flere penge og er langt mere eftertragtede af investorerne. Udfordringerne hober sig op for FLSmidth og topchef Thomas Schulz.

»Investorerne er skuffede. FLSmidth har ikke leveret varen. Det er indiskutabelt,« siger Per Hansen, investeringsøkonom i Nordnet.

Finans har talt med en række investorer og analytikere, som ikke ønsker at stå frem. Fælles for stort set dem alle er, at de havde set en stor stjerne i FLSmidths topchef siden 2013, Thomas Schulz, men konstaterer, at det ikke er lykkedes ham at udvikle milliardkoncernen og skabe værdi for aktionærerne.

»Thomas Schulz har gjort det rigtig godt i forhold til at få bundet butikken sammen, men måske har han stået over for en for stor opgave. FLSmidth er nødt til at kigge indad og se, om man rent strategisk skal tænke anderledes, for der bliver ikke skabt ret meget værdi lige nu,« siger en kilde i aktiemarkedet.

Stor rabat på FLS-aktien
  • Markedsværdien af FLSmidth set i forhold til den forventede driftsindtjening i 2020 giver ifølge dataydbyderen Sentieo en såkaldt EV/EBITDA-multipel på henholdsvis 8,6, mens multiplen for Metso Outotec ligger et stykke over med 11,1 i 2020.
  • Kigger man på 2021 er FLSmidth også lavere prissat.
  • Markedsværdien set i forhold til driftsindtjeningen (EV/EBITDA) viser, hvor mange gange indtjeningen før renter, skat og afskrivninger markedsværdien inklusive gæld er.

FLS-aktien handles med en fed rabat, hvis man sammenligner med den direkte konkurrent i mineindustrien Metso Outotec og andre spillere i industrien. Og FLSmidth halter bagefter, når det gælder flere nøgletal, heriblandt egenkapitalforretningen og overskudsgraden.

Samtidig har aktionærerne siden 2011-regnskabet ventet forgæves på, at FLSmidth når sit langsigtede mål om en overskudsgrad (ebitda) på 10-13 pct.

FLSmidth adskiller sig fra Metso Outotec og andre spillere på markedet ved også at have et ben i cementindustrien. Cementforretningen har i årevis kæmpet med hård priskonkurrence, og med coronakrisen er markedet sat endnu mere under pres.

»I min optik trækker cementforretningen FLSmidth ned i den samlede vurdering i forhold til konkurrenterne, som er højere prisfastsat,« siger Klaus Kehl, chefanalytiker i Nykredit Markets.

Vagn Sørensen, bestyrelsesformand i FLSmidth, er heller ikke tilfreds med FLSmidths evne til at skabe værdi for aktionærerne.

»Det er åbenlyst, at aktiekursen har været nedadgående i en periode. Det er der forskellige årsager til, og det er selvfølgelig ikke en ønskværdig situation,« skriver han i en e-mail.

Han slår fast, at han såvel som FLSmidths daglige ledelse ønsker at optimere værdien af selskabet for aktionærerne.

»Det gør vi bedst ved at fokusere på at drive forretningen i den rigtige retning snarere end at kigge for meget til højre og venstre,« lyder det fra Vagn Sørensen.

Thomas Schulz sagde selv for nylig i et interview med Finans, at det ikke var rart at se kursudviklingen, og at en del af forklaringen ligger i den nedjustering af overskudsgraden, FLS kom med i 2019, hvor der ellers var optimisme at spore.

BRANCHENYT
Læs også