Erhverv

Kæmpefusion har kostet 709.000 andelshavere i energikæmpe dyrt

Sidste års sammenlægning af energiselskaberne SE og Eniig til energikæmpen Norlys har kastet en trecifret millionregning af sig, viser 2019-årsrapporten.

Andelsejede Norlys slog dørene op den 1. juli sidste år som et resultat af en fusion mellem energiselskaberne SE og Eniig. Foto: PR/Norlys.

Etableringen af den jyske energikæmpe Norlys har kostet de 709.000 andelshavere dyrt. Det viser selskabets første årsregnskab.

»Helt som forventet er regnskabet herudover præget af fusionsomkostninger, der i 2019 udgør ca. 106 mio. kr. til fusionsprojekter og fratrædelsesgodtgørelser,« fremgår det af et netop udsendt Norlys-regnskab.

Norlys
  • Norlys er en fusion mellem SE fra og Eniig (tidligere EnergiMidt).
  • Koncernen med hovedsæde i Silkeborg ejes af 709.000 andelshavere, som er elnet-kunder., og har 2.500 medarbejdere.
  • Selskabet har 2.500 medarbejdere i bl.a. Silkeborg, Aarhus, Aalborg, Esbjerg og København.
  • Norlys ejer Stofa, Boxer og Eniig Fiber.
  • Selskabet havde i 2019 en omsætning på 8,7 mia. kr., et driftsresultat (ebitda) på 1,7 mia. kr. samt en egenkapital på 18,4 mia. kr.

Norlys er resultatet af en sammensmeltning af de to jyske energiselskaber SE og Eniig.

På fratrædelseskontoen tæller bl.a. sidste års afsked med den tidligere Eniig-topchef Martin Romvig.

Seks uger efter Norlys-åbningen trak Martin Romvig sig fra sin nye stilling som viceadm. direktør. Nu viser en ny vederlagsrapport, at hans opsigelse alene koster Norlys-ejerne 16,9 mio. kr.

Samtidig fik Martin Romvig i 1. halvår 2,3 mio. kr. i løn som topchef i Eniig. Dermed tegner han sig for 19,2 mio. kr. af det samlede 2019-vederlag på 34,7 mio. kr. til den sammenbragte familie af topdirektører fra SE og Eniig i det nye Norlys.

Endelig kan de 709.000 andelshavere se tilbage på et fusionsår, hvor driften af bestyrelserne i først SE og Eniig og siden Norlys kostede i alt 7,2 mio. kr. i honorarer og diæter.

At fusionen har lagt dræn i Norlys-kassen, skyldes til gengæld ikke, at Norlys-topchef Niels Duedahl har høstet solide lønstigninger.

Som SE-topchef fik Niels Duedahl i 1. halvår 2019 i alt 4,8 mio. kr. i løn. Som Norlys-topchef blev det til gengæld kun til 2,3 mio. kr. i 2. halvår, idet perioden ikke udløste nogen form for bonus.

Norlys-bestyrelsen understreger imidlertid, at der fra og med 2020 vil gælde en bonusmodel for alle ansatte.

Det er da også fremtiden, som lægger Norlys-ledelsen på sinde.

»Vi vil dyrke andelsselskabet og givet det fornyet kraft, så vi kan fastholde og udvikle vores legitimitet og nærheden til vores ejere,« fastslår Norlys-ledelsen i den dugfriske årsrapport.

Norlys kom ud af 2019 med et overskud efter skat på 435 mio. kr. Norlys-ledelsen har i forbindelse med fusionen stillet andelshaverne årlige synergier for 250 mio. kr. i udsigt fra 2021.

BRANCHENYT
Læs også