Erhverv

Danske Bank kan have kendt til problemer med gældsinddrivelse i 28 år

Dele af Danske Bank har angiveligt haft kendskab til problemer med gældsinddrivelse i bankens inkassoafdeling i 28 år, hævder medier.

Foto: Polfoto.

Flere underdirektører i Danske Bank er i årevis angiveligt blevet advaret om de omfattende problemer med gældsindrivelsen, der betyder, at banken har opkrævet gæld fra kunder i strid med reglerne.

Det skriver Berlingske og TV 2.

I weekenden kom det frem, at banken har opkrævet gæld ulovligt fra bankens mest gældsplagede kunder på grund alvorlige system- og datafejl i bankens inkassosystem.

TV 2 og Berlingske har mandag aften løftet sløret for en advokatundersøgelse foretaget af advokathuset Plesner. Undersøgelsen afslører angiveligt, at flere aktører i banken har kendt til en del af problemerne siden 1992.

Af advokatundersøgelsen fremgår det, at ledelsen i banken tidligere er blevet gjort opmærksomme på de gennemgribende problemer i inkassoafdelingen, og at banken allerede ved implementeringen af det nuværende digitale inkassosystem var bekendt med systemfejl.

I weekendens mediedækning af sagen sagde underdirektør i banken, Rob De Ridder, at banken først blev opmærksomme på problemerne i foråret 2019.

Erik Frøkjær, ekstern lektor på Datalogisk Institut under Københavns Universitet med erfaring som både rådgiver og udvikler af store it-projekter, har gennemgået en del af materialet bag advokaternes undersøgelse for TV 2 og sår tvivl om underdirektørens melding.

"Direktøren forsøger jo at dække sig ind under, at det først er gået op for banken, at der er tale om systematiske fejl sidste år. Men det her efterlader ingen tvivl om, at ledelsen i banken i årevis har kendt til de systematiske problemer. Det fremgår klokkeklart. Det, han siger, passer simpelthen ikke," siger Erik Frøkjær til TV 2.

TV 2 og Berlingske er i besiddelse af er internt notat fra 2008. Det skildrer angiveligt de problemer, som banken fortsat står med i dag.

"Der kan sættes spørgsmålstegn ved bankens troværdighed," konkluderer forfatteren til notatet.

I Danske Bank afviser underdirektør Rob De Ridder at have kendskab til de konkrete advarsler.

"Jeg kan bekræfte, at jeg ikke har haft nogen viden om de omtalte dokumenter. Jeg har set dokumentet fra 2009, men først for en time siden. De to andre interne notater har jeg aldrig set. Jeg var ikke en del af banken dengang," siger han til TV 2.

Læs også
Top job