Erhverv

Tesla er nu 50 pct. mere værd end dansk bnp

Aktien steg markant på et aktiesplit mandag.

Direktør og stifter Elon Musk kan glæde sig over et vellykket aktiesplit. Foto: Reuters.

Mandag blev en gylden dag for aktionærerne i techgiganten Tesla, da aktien steg med cirka 12 pct. ovenpå et aktiesplit.

Den 11. august meddelte Tesla, at selskabet ville splitte alle dens aktier i fem, da der havde været gennem en enorm opblomstring i værdien. På et år er aktien steget med over 1.000 pct.. I 2020 alene har den været gennem en optur på knap 500 pct.

Aktiesplit
  • Idéen med et aktiesplit er, at aktionærerne får et vist antal aktier per aktie, de har i selskabet
  • I Teslas tilfælde fik aktionærerne fem aktier per aktie, de ejede. Værdien på aktien bliver dernæst tilpasset, så selskabets markedsværdi forbliver den samme

Markedsværdien er nu omkring 2.900 mia. kroner.

»I hele træskolængder er Tesla i underkanten af at være 50 pct. mere værd end det danske BNP. Det er cirka tre gange så meget som Novo Nordisk,« skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet i en kommentar.

I udmeldingen fra den 11. august skrev Tesla, at selskabet ovenpå det voldsomme kursridt ville splitte aktien, så ejerskab af den blev lettere tilgængeligt for medarbejdere og investorer.

Allerede på nyheden om splittet steg aktien markant, og da det så endelig blev udført mandag, bragede Tesla-aktien i vejret. Markedsværdien for selskabet endte med at sætte rekord på et sted omkring 464 mia. dollars, hvilket svarer til i omegnen af 2900 mia. kr.

»Arealet af en kage bliver ikke større af, at kagen blive skåret i stykker, men ikke desto mindre er det det, der sker for Tesla,« skriver investeringsøkonom Per Hansen fra Nordnet.

Teslas kursridt har splittet investorerne i to lejre. Den ene rider med på bølgen i forhåbninger om fremtidig megavækst, mens andre ser mere skeptisk på aktien.

»Man kan stille det op på to måder. Enten er det vildt, voldsomt og vanvittigt, og ellers er det fænomenalt, fantastisk og fortjent. Det kommer lidt an på, om man legitimerer markedsværdien ud fra, at det er en lækker bil, og at man tænker, det er begyndelsen på det grønne elbilseventyr, eller om man udelukkende kigger på, at Tesla - korrigeret for specielle indtægter - aldrig har været i nærheden af at tjene penge i et helt regnskabsår,« siger investeringsøkonomen.

Idéen med et aktiesplit er, at aktionærerne får et vist antal aktier per aktie, de har i selskabet - i dette tilfælde fik de fem aktier per aktie, de ejede. Værdien på aktien bliver dernæst tilpasset, så selskabets markedsværdi forbliver den samme.

Aktiesplit har i tidligere eksempler resulteret i en markant kursstigning, da flere investorer får mulighed for at blive aktionærer til en lidt billigere pris.

Efter stigningen er Teslas direktør og stifter, Elon Musk, ifølge Bloomberg Billionaires Index hoppet forbi Facebook-stifteren Mark Zuckerberg på listen over verdens rigeste. Elon Musk er nu verdens tredjerigeste med en formue på 115 mia. dollars.

BRANCHENYT
Læs også