Erhverv

Landbrugskoncern i pengemangel efter svinepest: »Situationen er lidt besværlig«

Afrikansk svinepest har kostet dyrt for den danske landbrugskoncern Agroeast, der ligeledes kæmper med at få styr på selskabets finansiering.

Agroeast havde i 2019 et udbrud af afrikansk svinepest i selskabets svinebestand i Rusland. Arkivfoto: Ilan Brender

Den danske landbrugskoncern Agroeast, der beskæftiger omkring 400 ansatte, har været hårdt ramt af afrikansk svinepest.

Den frygtede sygdom fik i 2019 taget i Agroeasts russiske griseproduktion, som derfor skulle bringes ned, hvorefter staldene blev renset og desinficeret. Derefter begyndte en karantæneperiode på fem måneder, som varede indtil juni 2020.

Sygdomsudbruddet påvirkede Agroeast-koncernens resultat negativt med 35 mio. kr. i 2019. Dermed var den afrikanske svinepest en væsentlig del af årsagen til, at Agroeast havde et underskud før skat og reguleringer på 27,3 mio. kr.

Det fremgår af et nyt regnskab fra den vestjyske landbrugskoncern, der er ejet af en stribe landmænd.

»Det er forventet. Taget situationen i betragtning, synes jeg faktisk, det er et rimeligt regnskab. Vi er blevet ramt af afrikansk svinepest i Rusland, så kan man ikke regne med at få et rekordregnskab,« siger Jørgen Tørnæs, bestyrelsesformand i Agroeast, i en uddybende kommentar til Dagbladet Holstebro-Struer.

I det nye regnskab står der også, at Agroeast arbejder på at sikre selskabets fremadrettet finansiering. Det er sket, efter banker har opsagt deres lån, og derfor er 49,5 mio. kr. af selskabets langfristede gæld nu i stedet medtaget som kortfristet gæld.

Aktionærerne i Agroeast arbejder på at fremskaffe finansiering af koncernen og har i mellemtiden givet et lån på 21 mio. kr. for at få gang i den russiske griseproduktion igen.

Jørgen Tørnæs har en forventning om, at der findes en løsning for fremtiden og tænker ikke, at det kan ende i en konkurs for Agroeast.

»Nej, det er slet ikke noget, jeg ser for mig, men det er klart, situationen er lidt besværlig,« siger han til Dagbladet Holstebro-Struer.

Agroeast omsatte i det seneste regnskabsår for 171,2 mio. kr. og havde ved regnskabsårets afslutning en egenkapital på 172 mio. kr.

BRANCHENYT
Læs også