Erhverv

Ny ledelse sender MT Højgaard ud i endnu en fyringsrunde

Entreprenørkæmpen MT Højgaard, som i årevis har døjet med tab, skærer i antallet af medarbejdere i den danske projektforretning.

Morten Hansen har været adm. direktør i MT Højgaard siden november 2019. Han har nu lagt retningen for koncernen, og den indebærer færre medarbejdere. Foto: Gregers Tycho

I forsøget på at gøre MT Højgaard til en entreprenør, der tjener penge, siger ledelsen nu farvel til adskillige medarbejdere på funktionærsiden.

»Vi har ikke evnet at tjene penge, og en del af forklaringen er, at vi har haft et for tungt setup. Vi har generelt været for mange mennesker i forhold til den omsætning, vi har haft,« siger Morten Hansen, adm. direktør for MT Højgaard-koncernen.

Det er kun ti måneder siden, MT Højgaard sidst hev mange fyresedler frem. I november sagde entreprenørkoncernen farvel til over 100 medarbejdere - heriblandt den tidligere topchef Anders Heine Jensen, som kun nåede at få et enkelt år i direktørstolen.

MT Højgaard vil på nuværende tidspunkt ikke uddybe nærmere, hvor mange medarbejdere der vil blive ramt af fyringsrunden. MT Højgaards ansatte er orienteret om fyringsrunden onsdag formiddag, og afskedigelserne vil finde sted på mandag.

Hele entreprenørkæmpen beskæftiger i alt omkring 2.800 medarbejdere. Det er kun i den danske entreprenørforretning, som er døbt MT Højgaard Danmark, at medarbejderstaben skal reduceres. Resten af koncernen har som udgangspunkt den størrelse, den skal have.

MT Højgaard kort fortalt
  • MT Højgaards historie går 100 år tilbage. I 1918 grundlagde Sven Schultz og Knud Højgaard Schultz virksomheden Højgaard & Schultz, og i 1919 etablerede Axel Monberg og Ejnar Thorsen entreprenørvirksomheden Monberg &Thorsen.
  • De to virksomheder fusionerede i 2001, og MT Højgaard blev en realitet.
  • MT Højgaard-koncernen består i dag af seks enheder: Bygge- og anlægsvirksomheden MT Højgaard Danmark, MT Højgaard International, MT Højgaard Projektudvikling, Enemærke & Petersen, modulbyggeren Scandibyg og materieludlejeren Ajos.

Afskedigelserne er en del af en ny strategiplan for MT Højgaard Danmark, som er blevet godkendt og nu skal implementeres.

Carsten Lund, som kommer fra storkonkurrenten Aarsleff, har siden midten af juni stået i spidsen for MT Højgaard Danmark. Han har indledt et opgør med tunge forretningsgange i forretningsbenet.

»Vi har tidligere haft en kultur, hvor de projektansvarlige ikke har haft mandat til at tage væsentlige beslutninger på projekterne. Fremadrettet skal ansvaret ligge entydigt hos de projektansvarlige lige fra den dag, hvor vi beslutter os for at byde på et projekt,« siger han.

MT Højgaard har historisk kæmpet med at tjene penge på de store bygge- og anlægsprojekter, mens flere datterselskaber har formået at tjene penge. Samlet set har det mange år betydet tab på bundlinjen.

I det seneste halvårsregnskab fra MT Højgaard er et millionunderskud i den danske entreprenørforretning vendt til et overskud på driften, men et beskedent et af slagsen.

Den nye ledelse har gjort op med den tidligere struktur i MT Højgaard, hvor kerneforretningen var de store bygge- og anlægsprojekter, men hvor der samtidig var en række forskellige datterselskaber.

Den nye ledelse har i dag sidestillet forretningsområderne, og hvert område har sin egen strategi.

BRANCHENYT
Læs også