Erhverv

FBI undersøger mystiske dødsfald i britisk korruptionssag

To tidligere chefer for den korruptionsanklagede minekoncern ENRC døde begge af malaria samme nat på samme motelværelse. Nu er FBI gået ind i sagen, skriver Financial Times.

FBI er gået ind i sagen om to mænd, der tilsyneladende døde af malaria. Foto: FBI

To mænd med forbindelse til den korruptionsanklagede minekoncern Eurasian Natural Resources Corporation (ENRC) er døde under så mystiske omstændigheder, at FBI nu er gået ind i sagen.

Det skriver Financial Times.

De to mænd, der tidligere var direktører i den afrikanske del af ENRC, blev fundet døde i et motel sammen i den amerikanske stat Missouri i maj 2015. Dødsårsagen blev dengang erklæret malaria, der havde ramt hjernen og centralnervesystemet.

Men sandsynligheden for at begge mænd døde af malaria samme nat og samme sted er ifølge malariaekspert Sam Wassmer »næsten med sikkerhed nul«. Den eneste fjerne sandsynlighed for, at det er sket, ville være, hvis de var stukket af den samme myg. Det har det amerikanske center for sygdomskontrol og -forebyggelse, der testede blodet, imidlertid udelukket er tilfældet.

Det britiske agentur for korruptionsefterforskninger, SFO, iværksatte en efterforskning i ENRC’s afrikanske afdeling i 2013. De to nu afdøde direktører, som var nogle af den afrikanske divisions øverste direktører, besluttede begge at forlade selskabet i 2015.

ENRC blev ifølge Financial Times stiftet af tre centralasiatiske oligarker, som efter sin britiske børsnotering i 2007 købte en række afrikanske miner. Det er dem, korruptionsanklagerne er centreret om. I 2013, umiddelbart efter at SFO’s efterforskning begyndte, valgte oligarkerne at afnotere koncernen og flytte basen til Luxembourg.

ENRC nægter sig skyldig i korruptionsklagerne. I 2019 sagsøgte koncernen SFO for at have konstrueret en skandale med korruptionsanklagerne.

Anklager om korruption på det afrikanske kontinent har også for nylig ramt Danmark. Den danske industrikoncern Burmeister & Wain Scandinavian Contractor (BWSC) kom i søgelyset for anklager om korruption, hvor nogle af parterne i tre projekter med kraftværker sandsynligvis har opnået uretmæssige økonomiske fordele ved offentlige udbud.

Det gælder blandt andet i Mauritius, hvor BWSC ifølge den Afrikanske Udviklingsbank gennem tredjeparter bestak mauritiske embedsmænd og andre for at få adgang til udbudsmateriale før konkurrenterne i forbindelse med saneringen af et kraftværk.

BRANCHENYT
Læs også