Erhverv

Sass Larsen udpeget til bestyrelsen i statens olieselskab

Erhvervsminister Simon Kollerup har udpeget sin partifælle og tidligere magtfulde gruppeformand til bestyrelsen i statens olie- og gasselskab. Sass Larsen afviser at være regeringens forlængede arm i bestyrelsen.

Henrik Sass Larsen har tidligeret været gruppeformand i Socialdemokratiet og erhvervs- og vækstminister under Helle Thorning-Schmidts regering. Foto: Stine Tidsvilde

Knap et år efter Henrik Sass Larsens afgang fra politik er han nu igen involveret i beslutninger på vegne af staten.

Den tidligere så magtfulde gruppeformand i Socialdemokratiet er nemlig i løbet af sommeren blevet medlem af bestyrelsen i Nordsøenheden, der administrerer Nordsøfonden. Tilsammen udgør Nordsøenheden og Nordsøfonden statens olie- og gasselskab, som årligt sender et milliardbeløb i statskassen.

Da Nordsøenheden er en selvstændig offentlig virksomhed under Erhvervsministeriet, er det erhvervsminister Simon Kollerup, der har udpeget Henrik Sass Larsen til bestyrelsen.

»Jeg har udpeget Henrik Sass Larsen til bestyrelsen i Nordsøenheden for at understøtte de organisatoriske og økonomiske beslutninger. Henrik Sass Larsen har indgående kendskab til Nordsøenheden, og han supplerer bestyrelsen med forståelse for det politiske hensyn, Nordsøenheden varetager,« siger erhvervsministeren i en skriftlig udtalelse.

Udover at udpege bestyrelsesmedlemmer er det også den siddende erhvervsminister, der fastsætter den overordnede politiske retning for statens olie- og gasselskab.

Ifølge Henrik Sass Larsen, der selv engang som erhvervs- og vækstminister udpegede medlemmer til Nordsøenhedens bestyrelse, har han ikke selv ytret ønske om at komme i enhedens bestyrelse.

»Men jeg er rigtigt glad for at blive opfordret til det. Jeg kender Nordsøenheden godt fra min tid som erhvervs- og vækstminister og har samtidig nogle kompetencer i det politiske, som kan bruges, når man producerer noget, der fører til mange diskussioner og dilemmaer,« siger han med henvisning til, at olie og gas ikke er lige populært i alle dele af befolkningen.

Er du i øvrigt stadig medlem af Socialdemokratiet?

»Det er et meget privat spørgsmål. Men jo, jeg er naturligvis stadig medlem af partiet.«

Er du så ikke en slags forlænget arm for partiet i den her bestyrelse?

»Det er ikke sådan, at jeg bliver afhørt af regeringen, har underskrevet et manifest eller får instrukser om, hvad jeg skal gøre i den bestyrelse. Jeg er der for at varetage statens interesser, og det er den opgave, jeg har påtaget mig,« siger Henrik Sass Larsen, som altså afviser, at hans fortid giver problemer med armslængdeprincippet.

Siden han stoppede i politik, har Henrik Sass Larsen været adm. direktør i DVCA, der er brancheorganisationen for venture- og kapitalfonde i Danmark.

BRANCHENYT
Læs også