Erhverv

Brandudsalg af amerikanske teknologiaktier

Stribevis af de førende teknologiaktier havde en hård dag, og det førte til store fald på de ledende amerikanske børser.

Elon Musk, der står i spidsen for Tesla, deler vandene. Foto: Reuters.

Hypen har været enorm, men torsdag var der mere end almindeligt udsalg på de største og mest kendte amerikanske teknologiaktier.

Over en bred kam blev de sendt til tælling med fald på helt op på mere end 10 pct.

Zoom-aktien tabte omkring 10 pct. af markedsværdien, Tesla faldt med mere end 9 pct., og også Apple-aktien havde med et fald på knap 7,5 pct. en forfærdelig dag på børsen.

»Nogle af aktierne er blevet lidt pebret, men hvad der præcist er årsag til dette udsalg er svært at sige. Den førende sektor har i relativt lang tid været Nasdaq, der er heftigt vægtet mod teknologiaktier, så folk har måske set en mulighed for at tage noget profit,« siger Randy Frederick, VP hos Charles Schwab, til Reuters.

Tesla har længe været i vælten, men mest fordi ingen rigtig har kunnet forklare de voldsomme stigninger, der trods de seneste dages relativt store fald har sendt markedsværdien op med et godt stykke over 400 pct.

De seneste dage har selskabet dog bl.a. fortalt, at det vil hente 5 mia. dollars på børsen ved at udstede nye aktier.

Dertil kommer, at den største udenforstående aktionær i virksomheden, Baillie Gifford, har reduceret sin position fra 6,3 pct. til under 5 pct., viser data fra FactSet ifølge CNBC.

Heller ikke selskaber som Amazon, Facebook eller Netflix klarede frisag. Alle faldt de med mere end 5 pct. Nasdaq-indekset faldt 5 pct., S&P 500 med 3,5 pct. og Dow Jones med 2,8 pct.

Læs også