Erhverv

Amerikanerne hamstrer skydevåben som aldrig før: Smith & Wesson mere end fordobler omsætningen

Der er et boom i salget af våben i USA, som er "uden sidestykke", meddeler fabrikanten Smith & Wesson efter rekordkvartal.

En Smith & Wesson revolver sælges her, mens indehaveren af butikken udfærdiger papirarbejdet i Gun Shop i Harrisonburg i USA. Arkivfoto:Jason Lenhart/Daily News-Record via AP. Foto:Jason Lenhart/Daily News-Record via AP

Smith & Wesson, der er en af USA’s store og ikoniske producenter af skydevåben, oplevede mere end en fordobling af omsætningen i andet kvartal.

Våbenfabrikanten omsatte for 230 mio. dollars (knap 1,5 mia. kr.) i andet kvartal. Det var en stigning på 141 pct. i forhold til samme periode året før.

»Den nuværende stigning i forbrugernes efterspørgsel efter skydevåben er på mange måder uden sidestykke,« sagde Mark Smith, der er Smith & Wessons administrerende direktør, på et analytikermøde ifølge Financial Times.

Salget af våben stiger traditionelt op til et præsidentvalg, fordi køberne vil sikre sig mod eventuelle restriktioner fra politisk hold.

Desuden kan noget af hamstingen forklares med den uro, som har fundet sted i mange amerikanske byer og ikke mindst i forbindelse med flere krav om, at politiet skal fratages økonomiske ressourcer eller helt nedlægges.

»Selvfølgelig er der en del af salgsstigningen, der er relateret til frygt for regulering af våbenloven, men en stor del af efterspørgslen er drevet af folk, der bare er bange for deres personlige beskyttelse og sikkerhed. Det begyndte med corona pandemien og er fortsat med de mange uroligheder,« siger Mark Smith.

Også tal fra FBI viser, at antallet af våben hos private stiger i den amerikanske befolkning.

FBI foretager såkaldte baggrunds undersøgelser af de kunder, der vil købe våben. Her er man på vej til at slå rekorden fra hele sidste år, hvor der blev foretaget 28,4 mio. undersøgelser.

Antallet af baggrundscheck steg i august med 51 pct. i forhold til samme måned året før.

Smith & Wesson er ikke den eneste våbenproducent, der oplever en voldsom øget interesse for våben blandt amerikanerne. En anden våbenproducent Sturm Ruger oplevede en stigning i salget på 47 pct. i første halvår sammenlignet med året før.

BRANCHENYT
Læs også