Erhverv

Ledelsesuro har sendt Widex-topfolk ud i mørket efter dansk-tysk milliardfusion

Den svenske kapitalfond EQT's gamle Sivantos-folk dominerer den dansk-tyske milliardfusion WS Audiology. Stribevis af eksterne folk er også hentet ind.

Jan Tøpholm er næstformand for WS Audiology og søn af Widex-stifteren, Christian Tøpholm. Der er ikke mange tidligere Widex-topfolk tilbage i ledelsen i det fusionerede selskab. Foto: Widex Widex hovedsæde, udefra, logoer

Kæmpefusionen mellem danske Widex og det tyske høreapparatselskab Sivantos har ikke blot været en dyr affære med udgifter for næsten 1 mia. kr. Den har også ført et rivegilde på direktionsgangen med sig, som har resulteret i en omfattende udskiftning i toppen af koncernen.

Således er hele topledelsen, som i sin tid blev udpeget til løfte opgaven i fuld offentlighed, fortid i koncernen, og i dag har storaktionæren, den svenske kapitalfond EQT, sat en stribe af sine folk ind i ledelsen.

Således har kun 1 ud af høreapparatselskabets 13 øverste ledere en fortid i Widex, efter at det familieejede danske høreapparatselskab i foråret 2018 fusionerede med Sivantos, der var ejet af EQT.

Der er ingen ”Widex”, - eller ”Sivantos”-ledere i vores øverste ledelse. De er WS Audiology-ledere.

Marco Gardolo, bestyrelsesformand i WS Audiology

Seks har en fortid i netop Sivantos, mens seks andre, herunder topchef Eric Bernard og den kommende finansdirektør, Søren Westh Lonning, er hentet eksternt.

Det er sket, på trods af at de to danske Widex-familier med efternavnet Tøpholm og Westermann står som de langsigtede ejere af selskabet.

»Det positive ved en så stor ledelsesudskiftning er, at det kan være sundt med friske perspektiver, og at der dermed ikke er forudindtagede meninger og holdninger. Omvendt mister man også helt åbenlyst noget erfaring, der særligt i krisetider kan være god at trække på,« siger Flemming Poulfeldt, professor emeritus i ledelse ved Copenhagen Business School.

Da fusionen gik endeligt igennem for halvandet år siden, var planerne imidlertid helt anderledes.

Her blevet det besluttet, at Widex’ tidligere topchef Jørgen Jensen skulle stå i spidsen for det fusionerede selskab, mens finansdirektør for Sivantos Wolfgang Ollig skulle indtage samme rolle i WS Audiology.

WS Audiologys ledelse
WS Audiology har skiftet heftigt ud på de øverste poster, siden selskabet blev etableret efter fusionen mellem Widex og Sivantos. Blot én af selskabets snart 13 øverste ledere har en fortid i danske Widex.
 • Eric Bernard, adm. direktør, ekstern – kom fra Essilor
 • Maarten Barmentlo, CMO, kom fra Sivantos
 • Carsten Buhl, President EMEA, Latinamerika og Canada, ekstern – kom fra Ambu
 • Roberto Di Fiore, COO, President APAC, kom fra Sivantos
 • Thomas Hies, chef for kvalitet og regulatorisk, kom fra Sivantos
 • Nicolai Jensen, chef for HR, kom fra Sivantos
 • Daniel Liberman, chef for USA, ekstern – kom fra Essilor
 • Roman Lychman, chef for IT, kom fra Sivantos
 • Stefan Menzl, chef for R&D, kom fra Sivantos
 • Jan-Peter Rekling, SVP forretningsudvikling og særlige projekter, kom fra Widex
 • Dawn Seah, juridisk chef, ekstern – kom fra Siemens
 • Giacomo Toscani, Chief Retail Officer, ekstern – kom fra Walgreens Boots Alliance
 • Søren Westh Lonning, finansdirektør, ekstern - kommer til WS Audiology fra Chr. Hansen 1. november.

Widex’ tidligere finansdirektør Henrik Skak Bender skulle stå for integrationen, mens tidligere Sivantos-topchef Ignacio Martinez skulle have en plads i bestyrelsen.

Sivantos-formand Thomas Ebeling skulle være bestyrelsesformand. I dag er de alle ude, og særligt skiftet på formandsposten er omgærdet af en vis mystik, eftersom selskabet aldrig har givet en officiel begrundelse for beslutningen.

»Jeg tror egentlig, at det er sundt nok, at den indespiste branche får nogle folk ind udefra,« siger en kilde, som kender selskabet godt.

Kilder med indgående kendskab til koncernen betegner tempoet i ledelsesudskiftningen som bemærkelsesværdig. Samtidig bliver det fremhævet, at det kan give god mening for EQT at have folk i ledelsen, som kapitalfonden mener er i stand til at levere frem mod en eventuel børsnotering.

Ifølge WS Audiologys bestyrelsesformand er det ikke usædvanligt i de mange ledelsesudskiftninger.

WS Audiology kort fortalt
 • WS Audiology blev skabt i maj 2018, da danske Widex og tyske Sivantos fusionerede i en handel, er værdisatte selskabet mere end 52 mia. kr. inkl. gæld
 • Formålet med fusionen mellem Widex og Sivantos var ifølge de to selskaber at accelerere væksten, styrke markedspenetrationen og øge effektiviteten for at muliggøre yderligere investeringer i både R&D og forsyningskæden
 • EQT sidder i dag på majoriteten af aktierne i WS Audiology, men Widex-familierne har en option på at købe aktier, så de sidder på majoriteten. Den option er endnu ikke blevet udnyttet, selvom den langsigtede plan i WS Audiology er, at EQT skal ud igen, mens familierne skal forblive ejere.

 • WS Audiology har fortsat hovedkontor i både Danmark og Singapore
 • WS Audiology leverede i sit seneste regnskabsår en omsætning på knap 1,7 mia. euro. Perioden dækkede 17 måneder for det gamle Widex og syv måneder for det gamle Sivantos. Regnskabsperioden dækkede 1. maj 2018 til 30. september 2019.
 • Den globale høreapparatindustri består i dag af WS Audiology, danske Demant, danske GN Hearing, schweiziske Sonova og amerikanske Starkey

»Det er helt naturligt at hente talent ind udefra til de to oprindelige selskaber. Vi har høje ambitioner, og som selskabet udvikler sig, vil vi bringe folk ind, der har de rette evner og erfaring til at fortsætte med at bygge et verdensførende selskab,« skriver Marco Gadola i en e-mail.

Han afviser samtidig enhver spekulation om, at de gamle Widex-topfolk er blevet kørt ud på et sidespor.

»Der er ingen ”Widex”, - eller ”Sivantos”-ledere i vores øverste ledelse. De er WS Audiology-ledere,« siger han.

BRANCHENYT
Læs også