Dansk kosmetikvirksomhed tjener penge for første gang
Goodiebox har udnyttet coronakrisen og ændret strategi. Det betyder, at selskabet nu for første gang har driftsoverskud i forretningen.
»Jeg er førstegangs-CEO, så min egen læringskurve har været enormt stejl de sidste par måneder«.
Sådan fortæller Rasmus Schmiegelow, direktør og medstifter af den abonnementsbaserede kosmetikvirksomhed Goodiebox.
Coronakrisen har ændret en masse planer for virksomheden, og selskabet har som mange andre måttet omlægge strategi. Men med så stor succes, at det nu for første gang har haft en profitabel forretning.
»Der var jo ikke rigtig nogen lærebog for, hvad søren man skulle gøre, når verden lukker ned overnight. De tiltag, vi tog, har bare fungeret bedre, end vi regnede med, så det var en stor lettelse for mig personligt,« fortæller Rasmus Schmiegelow.
Goodiebox har i længere tid haft en såkaldt hypervækststrategi, hvor hovedfokus har ligget på at skaffe nye abonnenter - hurtigt. Dette er sket med en massiv markedsføring på især Facebook.
Da samfundet lukkede ned måtte Goodiebox dog finde på noget nyt - i stedet skulle de nuværende abonnenter fastholdes.
»Vi skruede ned for vores ambition om at nå flere medlemmer, og dermed halverede vi vores marketingudgifter. Reklamerne er født digitale, så det kunne vi gøre fra det ene øjeblik til det andet,« fortæller Rasmus Schmiegelow og fortsætter:
»Når der er finansiel usikkerhed, så kigger man på, om man nu engang har brug for sit Netflix-abonnement. Det samme gælder med Goodiebox«
Strategiændringen virkede, og da flere andre virksomheder ligeledes skar ned på markedsføringen på Facebook, var der ikke længere så stor kamp om ørenlyd hos forbrugerne. Goodiebox blev ved med at få samme antal nye medlemmer ind, men blot til halvdelen af de markedsføringsudgifter som selskabet normalt brugte. Således steg medlemstallet fra 165.000 i marts, til at selskabet efter planen runder 200.000 abonnenter i september.
Samtidig kunne Goodiebox holde ved de nuværende abonnenter.
»Virkeligheden har været god for os. Historisk har skønhedsprodukter som kategori klaret sig godt under kriser. Man vil stadig gerne forkæle sig selv, men man går måske ikke ud og køber en ny bil. Det har samtidig gjort det ekstra godt for os, at man ikke har kunnet gå i butikker og handle kosmetik også,« siger Rasmus Schmiegelow.
Der har dog også været skår i glæden for Goodiebox. Selskabet har f.eks. valgt at droppe at gå ind i Frankrig, som det ellers var planlagt. Samtidig har selskabet lukket et kontor i Helsinki, og dette har betydet, at Goodiebox i slutningen af marts måtte afskedige 49 medarbejdere.
Rasmus Schmiegelow foventer, at Goodiebox skal nå en omsætning på 50 mio. euro, eller godt 372 mio. kr i slutningen af 2020. I 2023 er ambitionen, at omsætningen skal ligge på 250 mio. euro, det samme som 1,8 mia. kr.
Planen er dog ikke, at der skal landes et alt for stort overskud på bundlinjen.
»Vi har ikke nogen interesse i, at overskuddet bliver alt for stort, for så har vi ikke brugt nok på væksten,« siger Rasmus Schmiegelow