Erhverv

Falck-topchefs sideprojekt er gået konkurs

Jakob Riis var bestyrelsesformand og medejer af uddannelsesvirksomheden CIID, som nu er gået konkurs. Falck-topchefen kalder det begrædeligt.

Jakob Riis stillede senest i 2019 op mod 10 mio. kr. til rådighed for uddannelsesvirksomheden CIID. Foto: Carsten Snejbjerg

Falck-topchef Jakob Riis må nu se den uddannelsesvirksomhed gå konkurs, hvor han er bestyrelsesformand, medejer og har stillet millioner til rådighed.

Det er skolen Copenhagen Institute of Interaction Design (CIID), der er taget under konkursbehandling efter store millionunderskud de seneste år.

Ifølge konkursboets kurator, advokat Nicolai Dyhr fra Horten, var det CIID selv, der begærede sig konkurs.

»Som følge af corona var der en del aflyste ordrer og et stort fald i antallet af kursister, og virksomheden har samtidig kæmpet med at lave nye uddannelser, som kunne give tilskud. Det lykkedes ikke, og derfor er det nu endt i en konkurs,« siger han.

CIID har hidtil hvert år givet 25 betalende studerende fra hele verden en uddannelse i interaktivt design. I alt har omkring 230 studerende været forbi skolen.

Det er sket fra lejede lokaler på fire etager i en ejendom i Indre København. Der var Nicolai Dyhr tidligere på ugen inde for at sende de ansatte hjem.

Ifølge det seneste årsregnskab fra 2018 var der 19 ansatte i selskabet, som nu er gået konkurs.

Af det regnskab fremgik det også, at underskuddet var på 7,3 mio. kr., og at egenkapitalen var negativ med næsten 11 mio. kr.

Det fik Jakob Riis til at garantere økonomisk for driften af virksomheden ved at stille op til 10 mio. kr. til rådighed, hvis det skulle blive nødvendigt.

Tidligere har Jakob Riis forklaret om ejerskabet af CIID, at »det ikke er noget, man bliver rig af«. Ifølge cvr-registeret er det den eneste virksomhed, han ejer mere end 5 pct. af.

Nu har han så måttet se virksomheden gå konkurs.

»Det er begrædeligt, at vi ikke har kunnet fortsætte CIID’s aktiviteter i Danmark. I efteråret 2019 mistede vi efter 12 år muligheden som privat uddannelsesinstitution for at kunne uddanne globale talenter på et studentervisum. Vores flytning til udlandet var en ekstra omkostning, og da covid-19 samtidig reducerede deltagerantallet i de korte kurser, så måtte vi i september kaste håndklædet i ringen,« siger Jakob Riis.

Som Jakob Riis forklarer, har CIID været nødt til at flytte sine skoleaktiviteter fra Danmark til Costa Rica, da de danske regler har gjort, at internationale studerende ikke længere kan få visum til at studere på en privat uddannelsesinstitution.

Jakob Riis kom ind i CIID’s supervisory board i 2010, da instituttet kørte projekter for Novo Nordisk, hvor Riis dengang var direktør. Også en anden Novo Nordisk-sværvægter, tidligere koncernchef Mads Øvlisen, sad dengang i rådgiver-boardet.

Siden er Riis blevet bestyrelsesformand og ejede indtil konkursen omkring 20 pct. af CIID. Resten ejede selskabets direktør, italieneren Simona Maschi.

Ifølge Jakob Riis er han ikke med i CIID af forretningsmæssige årsager, men for at støtte det formål, skolen arbejder for. Nemlig udfordringer omkring miljø og bæredygtighed.

BRANCHENYT
Læs også